Aranyér gyógyítása

Az aranyér gyógyítása elsődlegesen a beteg tünetmentessé tételét jelenti lehetőleg anélkül, hogy eltávolítanák az aranyereket.

Az alábbiakban az aranyér gyógyításáról, a krémek, kenőcsök használatáról, gyógyszeres lehetőségekről, valamint a sebészeti kezelés részleteiről olvashat.

Az aranyér gyógyítható különböző külsőleg alkalmazható krémekkel, kenőcsökkel, diétával, szájon át szedhető gyógyszerekkel, de komolyabb esetekben akár sebészi beavatkozásra is szükség lehet.

Krémek, kenőcsök, kúpok

Ha az aranyér nem okoz erős fájdalmat, hanem „csak” kellemetlen érzést váltanak ki, az orvosok a legtöbb esetben recept nélkül kapható kenőcsök, krémek, kúpok használatát tanácsolja, amelyek a végbélnyílás körül lévő bőrt és a mögötte lévő bélnyálkahártyát ápoló segédanyagokat, érzéstelenítőt, érösszehúzót, esetleg szteroid gyulladáscsökkentőt és fertőtlenítőszert tartalmaznak.

Aranyér diéta

Elsődleges fontosságú a széklet fellazítása, puhítása. Ez történhet enyhe hashajtók mellett rostanyagot bőven tartalmazó diétával is. Emellett ásványi olajok fogyasztása ajánlott, hogy a széklet felszíne kellően sikamlós legyen.

Paraffint szájon átszedni csak ideiglenesen lehetséges, mivel az a szervezetből kivonhatja a zsírban oldódó vitaminokat, mellyel vitaminhiányos állapotot idéz elő.

További, ajánlott tartalom: Aranyérdiéta

Szájon át szedendő gyógyszerek

Ha a helyi kezelés nem hoz számottevő javulást egy héten belül, orvosa szájon át szedhető gyógyszerrel egészítheti ki a kezelést. A gyógyszerek (pl. a flavinok és a Ca-dobesilat) az erek gyulladását hivatottak csillapítani. Általában a hagyományos fájdalomcsillapítók (aszpirin, ibuprofen) is sikeresen alkalmazhatók aranyér ellen.

Ambuláns sebészeti eljárások

Ha a kezelés csak átmeneti sikereket hoz, a következő lehetőség ambuláns sebészeti beavatkozások alkalmazása. Legegyszerűbbnek közülük az úgynevezett injekciós scleroterápia számít. A szervezetbe fecskendezett oldat gyulladást, illetve hegesedést okoz, így lehetetleníti el az aranyér vérkeringését. Az injekciós scleroterápia az első és második stádiumú aranyerek kezelésének módszere.

A második és – egyesek szerint – harmadik stádiumban lévő aranyér kezelése történhet gumigyűrűzéssel, amely során szorítógyűrűvel szüntetik meg az aranyér bevezető, valamint elvezető ereinek vérellátását. A gumigyűrűs kezelés szövődménye felülfertőződés lehet fájdalmas duzzanattal.

Vannak olyan beavatkozások is, amelyek során a hő szöveteket roncsoló hatását aknázzák ki: az aranyereket fagyaszthatják, kezelhetik infravörös- és lézer sugárral. E kezelési módszerek csak gyakorlott szakorvos kezében hoznak megfelelő eredményt: alkalmazásuk nagy pontosságot igényel, mivel váratlanul jelentős elhalást idézhetnek elő.

Sebészeti megoldások

A harmadik és negyedik stádiumú aranyér kezelésének klasszikus módszere a belső aranyeres csomók sebészi úton történő eltávolítása (haemorrhoidectomia). A beavatkozás során a sebész elköti az aranyérhez befutó, valamint az onnan kiinduló ereket, illetve eltávolítja a nagyobb méretűre nőtt csomókat.

Új koncepciónak számít a végbél falának körkörös irányú, 2-3 cm szélességű kimetszése egy kifejezetten e célra tervezett körkörös varrógéppel (ezt Longo-műtétnek nevezik). Az előesett aranyerek így visszahúzódnak eredeti helyükre, valamint nem kell eltávolítani az aranyeres párnát sem, amely jótékony hatással van a végbél finom szabályozására.


close