Vastagbél

A vastagbél a bélrendszer egyik része, amelyet szakkifejezéssel colon-nak is nevezünk. A vastagbél első szakasza a coecum (vakbél), amelynek nyúlványa az appendix vermiformis (féregnyúlvány). A vékonybéltől a Bauhin-billentyű választja el a coecum szájadékát.

Az alábbiakban a vastagbél szerepéről, valamint a vastagbél felépítéséről és az egyes szakaszok funkciójáról olvashat.

emesztorendszer

A vastagbél szerepe

A vastagbél az emésztőrendszer utolsó szakasza. Itt már nem történik emésztés, hanem a béltartalomból ezen a szakaszon a víz szívódik fel, illetve a folyadékkal együtt különböző ásványi sók, vitaminok is.

Immunrendszerünk 70 százaléka a vastagbélben található, itt különíti el szervezetünk a hasznos és a toxikus anyagokat. Ebben a folyamatban milliószámra megtalálható bélbaktériumok vesznek részt, amelyek normális arányban természetes részei emésztőrendszerünknek, ám az egyensúly felborulása komoly problémákat okozhat.

Ezen túl feladata még a vékonybélből érkező béltartalom tárolása, sűrítése és továbbítása a végbélnyílás irányába. Eltérései többek között székrekedéses vagy hasmenéses panaszokat idézhetnek elő.

A salakanyag útja a vastagbélben

Az emésztés folyamata során körülbelül 2000 ml tartalom jut be a vastagbélbe, ebből mintegy 100 ml széklet lesz, annak 70 százaléka víz, a maradék mennyiségnek a felét pedig kb. 400 féle baktérium teszi ki. A salaktartalom átlagosan 15 órát tölt a vastagbélben.

A vastagbél felépítése

A másfél méter hosszú vastagbél magában foglalja a végbelet is, ám több tekintetben el is különül attól. A vastagbél átmérője átlagosan 6 cm, és mintegy 130-150 cm hosszú. Fordított U-alakban helyezkedik el, azaz előbb egy felszálló szakasszal kezdődik, majd egy kanyarulat után tart lefelé, a végbélnyílás felé.

A vastagbél szakaszai

A vastagbél első, a vékonybéllel összeköttetést teremtő része a vakbél, egy 6-10 cm hosszú vakon végződő nyúlvány. Ennek része a 10-12 mm hosszúságú féregnyúlvány (appendix), gyulladása az appendicitis vagy vakbélgyulladás.

A vastagbél felszálló szakasza a colon ascendens, amely a vakbéltől húzódik a máj jobb lebenyéhez, ahol balra fordul, ez a flexura coli dextra.

A colon következő szakasza a colon transversum, mely körülbelül 45 cm hosszúságú, ennek kanyarulata a flexura coli sinistra.

A vastagbél leszálló szakasza a colon descendens, mely folyamatos a bélszakasz következő részével, a szigmabéllel.

A szigmabél körülbelül 40 cm hosszú, S-alakú bélszakasz.

A vastagbél utolsó szakasza, a végbél funkcionálisan és klinikai jelentőségében is eltér a vastagbéltől. A végbél enyhén S-alakú, két görbülete van, a flexura sacralis és a flexura perinealis.

A végbél csatornáját canalis analisnak nevezzük, melynek kiszélesedő része az ampulla recti. Férfiakban a prosztata és az ondóhólyagok, nőkben a vagina tapintható a végbélen keresztül, ez a rectális digitális vizsgálat.


close