Vastagbél betegségei

A vastagbél betegségei gyakoriak, bizonyos fajtái 60 éves kort követően már nagy számban érinti a férfi és női lakosságot egyaránt. Leggyakoribb tünetei a székelési szokások megváltozása, a székrekedés. Alapvizsgálatot igényel, ez a béltükrözés.

A vastagbél leggyakoribb betegségei közé tartozik a vastagbélgyulladás (Crohn-betegség, colitis ulcerosa), a vastagbélpolip és a vastagbélrák, továbbá a divertikulosis. A továbbiakban a vastagbélbetegségek általános jeleiről és gyakori betegségeiről olvashat.

Leggyakoribb tünetek a vastagbélbetegségek kapcsán

A székelési szokások változása, indokolatlan hasmenés, székrekedés, haspuffadás, görcsök, ha a széklet nyákos vagy véres, valamint vérszegénység. A problémák abból adódnak, hogy a vastagbél egyensúlyának felborulása miatt a felszívódásban, a székletképzésben támadnak zavarok.

Vastagbélbetegségek vagy azok gyanúja esetén a béltükrözés számít alapvizsgálatnak, mely egyben alkalmat biztosít a szövettani mintavételre is. A béltükrözéses vizsgálat diagnosztikus célból minden vastagbélbetegség esetén kötelező.

Vastagbélgyulladások

Gyulladásos vastagbélbetegség a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás). Hosszú időn át való betegségfennállás során a rosszindulatú elfajulás gyakorisága sem elhanyagolható.

Vastagbélpolip

A vastagbél jóindulatú daganatai között a polipok a legjelentősebbek és egyben a leggyakoribbak is. Az ún. familiáris polyposis a polipképződés speciális formája, amely genetikai defektushoz, hibához kötött módon öröklődik. Ilyenkor a beteg vastagbelének egész hosszában százszámra fordulnak elő az apróbb-nagyobb polypok.

Vastagbélrák

A vastagbélrák sajnos a vezető halálokok közé tartozik. Világszerte növekedik a vastagbélrák előfordulása, leginkább a fejlett országokban, kimagasló a növekedés Magyarországon. A vastag- és végbéldaganat korai állapotában lappangva, teljesen tünetmentesen nő.

Végbélrák

Bár a végbél a vastagbélhez tartozik, klinikailag gyakran attól elkülönítve kezelik. Ez onnan ered, hogy eltér az említett bélszakaszok vérellátása, valamint vénás illetve nyirokúti elvezetése, mely a daganatterjedés eltérő sajátosságaiban mutatkozik meg.

Divertikulosis

A vastagbél gyakori megbetegedése a diverticulosis, mely a nyálkahártya izomrétegek közötti kiboltosulását jelenti. Oka a rostszegény táplálkozás és a székrekedés. Egy bekerülő székletrög abban könnyen gyulladást provokálhat, vérzést okozhat, a folyamat eredményeként a bélfal ki is lyukadhat, s a többször ismétlődő gyulladások következtében hegesedést, szűkületet, székelési nehézséget okozhat.


close