Végbél

A végbél a vastagbél utolsó szakasza. A végbél felülről a szigmabélhez csatlakozik, alsó irányban a végbélnyílással végződik. A végbél záróizmai összehúzódnak, és így gátolják a széklet távozását a végbélből.

A végbél elhelyezkedéséről és felépítéséről, szerepéről és működéséről tudhat meg többet a lenti cikkből.

A végbél elhelyezkedése és felépítése

A végbél a kismedencében található, a farkcsont és a keresztcsont előtt; hossza körülbelül 12-14 cm. A széklet az ürítés előtt a végbélben tárolódik, ha az ampulla tele van, akkor korsó alakú lesz.

A végbelet fényes, vöröses, mirigyeket gazdagon tartalmazó mucosa (nyálkahártya) borítja, mely alatt a kötőszövetben kanyarulatokban gazdag vénafonat található. A végbélnyílásnál található a bél nyálkahártyájának és a bőr találkozásának síkja, ezt linea dentatanak nevezzük. A végbél betegségeinek kezelésében egy fontos támpont ez a nyálkahártya-bőr átmenet.

A végbélcsatorna hámja redőkbe rendeződik az izomösszehúzódások hatására, ezen redők elnevezése Morgagni-redők, melyek végződései a papillák. A végbélcsatorna fölötti tág szakaszt ampullának nevezzük, itt tárolódik székelés előtt a széklet.

A végbél szerepe a székelésben

A végbél utolsó szakaszának falában, ami 3-4 cm hosszú, két gyűrűs záróizom található, funkciója a széklet ürítésének szabályozása. Míg a belül lévő záróizom akaratunktól független működésű, a külső záróizom a végbélnyílásnál helyezkedik el, s akarattól függő a működése. A székelési inger egy pontosan szabályozott folyamat, hiszen ezen izmok kontrollált együttműködése révén tud a végbél maradéktalanul kiürülni.

Amikor a végbél megtelik, megnövekszik a nyomás, ennek hatására a bél mozgása fokozódik, ez okozza a székelési ingert. A külső záróizom ellazításával, a hasprés segítségével történik a széklet ürítése. A tartósan nem kiürített végbél, mely állandó nyomás alatt van a kiindulási pontja a végbelet érintő problémáknak (aranyér, fissura).

A végbél működése

A végbél működését befolyásoló három dolog: a végbélzáró-izmok nyomása, a végbél tároló kapacitása és a végbél érzékelése.

A végbél záróizmainak összehúzódása gátolja a széklet ürülését a végbélből. A pontos és higiénikus zárásban fontos szerep jut a végbélnyílás körüli vénás párnácskáknak, amik valóban egy jól záró részt képeznek, hiszen nemcsak a széklet, hanem a vastagbélben keletkező gázok akaratlagos ürítését is meg tudják oldani.

A szabályozásban résztvevő három rész egyikének károsodása vezet a széklettartási problémákhoz. A jó működéshez ezért alapvetően fontos a higiénia. Minden nap és minden széklet után a végbélnyílást és környékét óvatosan meg kell tisztítani. Nem szabad dörzsölni és kerülni kell az illatosított, vegyi anyagokat tartalmazó kendőket, szappanokat is. Érzékeny bőrűek esetén javasolt a WC használat után lezuhanyozni, vagy bidét használni.


close