Végbél betegségek

A végbél betegségek gyakori problémának számítanak, bizonyos fajtái 60 év felett már jelentős számban érintik úgy a férfi, mint a női lakosságot.

A végbél egyrészt folyamatos nyomás alatt van, másrészt higiéniai szempontból is fontos nyílást jelent a külvilág felé, így aránylag gyakran érintik megbetegedések. Leggyakoribb problémái az aranyér, a végbélrepedés, a végbél előesés, a végbélgyulladás, végbélsipoly, végbéltályog, valamint a végbélpolip és a végbélrák. A továbbiakban ezekről a betegségekről, valamint a végbél betegségek kivizsgálásáról olvashat.

Aranyér

Az aranyér-csomók a végbél-falban lévő kitágult vénákat magukba foglaló csomók jelentik. Ezek a csomók gyulladásba jöhetnek, kialakulhat bennük vérrög, vérezhetnek, illetve az is előfordulhat, hogy megnagyobbodnak és kifordulnak a végbélből. A kialakulásuk oka lehet a székelés során ismétlődő erőlködés, illetve a nehezített székletürítés (székrekedés során) miatti erőlködés a folyamatot tovább ronthatja.

Az aranyérről bővebben ide kattintva olvashat: Aranyér.

Végbélrepedés

A végbél-repedés a végbélnyílásnál lévő nyálkahártya sérülését jelenti, oka legtöbbször kemény széklet és az erőlködés. A repedés hatására a záróizom görcse alakul ki, mely a repedés gyógyulását nehezíti. A végbél-repedés jellegzetes tünete a székelés során jelentkező vérzés, fájdalom. A fájdalom hossza változó, néhány perctől több óráig is tarthat.

A végbélrepedésről bővebben ide kattintva olvashat: Végbélrepedés.

Végbél előesés

A végbél-előesés a végbél végbélnyíláson keresztüli kitüremkedését jelenti A végbél ekkor kifordul, s a nyálkahártya kilóg végbélnyílásból. Színe sötétvörös, állaga nedves, formája ujjszerű nyúlványt idéz.

Végbélgyulladás

A végbél nyálkahártyájának gyulladása – a végbélgyulladás (proktitisz) – egyes esetekben kifekélyesedhet. Előfordul, hogy nehezen reagál a kezelésre, hosszasan fennáll vagy kiújul. Oka lehet gyulladásos bélbetegség (colitis ulcerosa, Crohn-betegség), nemi úton átvihető betegségek.

Végbélsipoly

A végbélsipoly esetében a végbélnyílásból a környező bőrfelszínre vagy a környéki szervekbe járat alakul ki. A sipoly akár a hüvelybe is nyílhat. A sipolyok általában a végbél falán vagy a végbélnyíláson található mirigyek mélyéről erednek, de tályog kezelését követően is kialakulhatnak.

A végbélsipolyról bővebben ide kattintva olvashat: végbélsipoly

Végbéltályog

A végbéltályog egy gennygyülem, mely a végbél és a végbélnyílás körüli közegben alakul ki bakteriális fertőzés következtében. A közvetlenül a bőr alatt elhelyezkedő tályog jellegzetes tünetei a bőrpír, fájdalom, duzzanat és a nyomásérzékenység.

Végbélpolip és végbélrák

A végbélpolip a nyálkahártyából kiinduló elváltozás. Lehet jóindulatú, de rosszindulatúvá válhat, és a végbélrákká alakulhat.

A végbél betegségek kivizsgálása

Az orvos a végbélnyílás és a végbél megtekintésével könnyen diagnosztizálni tudja a végbél betegségeket. Az anoszkópia és a szigmoidoszkópia a sokkal súlyosabb betegségek, például a daganatok felismerésében nyújt segítséget. A végbéltükrözés a diagnózis felállítása mellett szövettani mintavételre is alkalmat biztosíthat.


close