Benzidin

A benzidin egy olyan reagens, amellyel a székletben található vért tudjuk kimutatni. A benzidin kémiai neve 4,4′-diaminobiphenyl, képlete (C6H4NH2)2. Kémiailag egy aromás aminról van szó, mely rákkeltő hatású. A hétköznapi életben lehet találkozni a benzidinnel? Hogyan fejti ki hatását? Erről az alábbiakban tudhat meg többet.

A benzidin fizikai jellege

Színe vagy vöröses vagy színtelen, halmazállapotát tekintve kristályos.

A benzidin alkalmazása

A benzidint a vegyiparban alkalmazzák leginkább, festékek alapanyagaként. Emellett a műanyaggyártásban és a gumigyártásban is alapanyagként használják. A vérnyomok kimutatására alkalmas, ennek a tulajdonságának köszönhetően a kriminalisztikában is alkalmazzák a bűnügyi helyszíneléskor. A hemoglobin (a vörösvértestek oxigénszállításáért felelős festékanyaga) pszeudoperoxidáz aktivitású, ennek következtében a benzidin, ha hidrogén-peroxid is jelen van, kék színű vegyületté alakul.

A benzidin toxicitása

Ha a benzidint belélegzik, lenyelik vagy a bőrön át felszívódik, veszélyes lehet, mivel rákkeltő hatású vegyület. Leginkább húgyhólyag-rákkal és hasnyálmirigy tumorral hozható összefüggésbe.

A benzidin jelenlegi alkalmazása

A rákkeltő hatás miatt az iparból is kezdik kivonni. A diagnosztikában is kezd háttérbe kerülni az alkalmazása, viszont korábban elterjedten használták a székletben és a vizeletben lévő rejtett vérzés kimutatására. A benzidin nem szelektív humán hemoglobinra, tehát azt is kimutatja, ha előzőleg ételből származó, állati vér került a tápcsatornába.
A benzidines tápcsatornai vérzésre irányuló vizsgálatok előtt három napig javasolt kerülni a véres húsok, belsőségek, vaskészítmények fogyasztását, mert a teszt hamis pozitív eredményt adhat. A benzidines próbára is igaz, hogy a nagyobb érzékenység érdekében javasolt minimum két egymást követő napon ismételni, hogy a tápcsatornai vérzést akkor is kimutassa, ha az szakaszosan történik.

A benzidin-pozitivitást számos eltérés okozhatja: vérző gyomorfekély, gyomorrák, vastagbélpolyp, vastagbélrák, gyulladásos bélbetegség, fertőzéses eredetű colitis, stb. A teszt nem specifikus tehát konkrét kórállapotra, csupán a vérzésre utal, ezért a pozitivitása esetében endoszkópos eljárás vezet pontos diagnózishoz. A benzidines próba intézeti körülmények között elérhető.

Újabban olyan korszerű széklet vér teszt is forgalomban van, mely nem igényel intézeti körülményeket, otthon is elvégezhető, nincs szükség étkezési megszorításokra, nagyobb érzékenységű a bélrendszeri vérzés kimutatásában.


close