Alhasi panaszok kivizsgálása

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

A segítségét szeretném kérni az évek óta fennálló alhasi panaszaim okainak kiderítésére:
41 éves szigetszentmiklósi férfi vagyok.
Öt éve kezdődtek az alhasi fájdalmaim, hasmenés és székrekedés váltakozásával.
Egy ismerős ajánlására végigcsináltam egy béltisztító kúrát - 3 hónap Colonix - ennek során elképedve tapasztaltam a székelés során, hogy körömnagyságú, sárga színű, részben elhalt candida telepek, zöldes színű, alma héjához hasonló, plakkszerű anyagok távoztak. Volt úgy, hogy naponta 3-4x is. Felkerestem a helyi szakrendelésen a gasztroenterológus szakorvost, aki colonoszkópiás vizsgálatot végzett, mely szerint a vastagbél állapota ép, jól áttekinthető, viszont nyálkahártya-megvastagodás tapasztalható. Egy év múltán újabb colonoszkópiás vizsgálatot kértem, melyet a Kútvölgyi K.-ban végeztek, ahol szintén nem találtak semmit. Sebész orvos külső, hasfal tapogatásával is megvizsgált, aki szintén megállapította, hogy a bélfal több helyen megvastagodott. A gyulladt, fájdalmas terület bőrfelületén (és csak ott) időnként kiütések jelentkeznek. Véres székletem eddig nem volt. Az anyagcserém rendben van, napi egy alkalommal.
Naponta fogyasztok élelmi-rostot, mely hatására alkalmanként 2-3 cm-es, szabálytalan alakú, zöldes színű plakkszerű anyag távozik kis mennyiségben. Mindezek után a mai napig is fennáll az alhasi részen a gyulladás húzódó, fájó, nem múló tünetekkel.
Végső elkeseredésemben fordulok Önhöz, és kérem, segítsen betegségem kiderítésében!

2011. 05. 02. | 12:07

Kedves Kérdező!
Véleményem szerint tapintással a bélfal megvastagodása nem állapítható meg. Fizikális vizsgálat során előfordul, hogy egy bélszakasz tapinthatóvá válik, amit okozhat széklet, spazmus (izom összehúzódás), vagy bármi kórállapot, ami valóban a bélfal megvastagodását idézi elő, de, hogy pontosan mi áll a háttérben a fentiek közül, merész dolog lenne pusztán a tapintással megállapítani. Amennyiben két alkalommal is negatív volt a colonoscopia, javasolnám, hogy “kívülről” közelítsék meg a problémát: a bélfal külső rétegeinek vizsgálatára alkalmas lehet a durva eltérések megítélésére a hasi UH, a finomabbakra a hasi és kismedencei CT. Még jobb megközelítést ad, ha a kontrasztanyagos vastagbélvizsgálatot CT-vel egészítik ki.

Orvosszakértő 2011. 05. 03. | 14:58
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close