Aranyér műtét utáni állapot

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Angliában élek, ahol 2 hónapja eltávolították 2 belső es 1 külső aranyeremet, egy "gyors" egy napos műtét során. A főorvos, aki megvizsgált, úgy adta el nekem a műtétet, hogy 1 hétig fáj majd, aztán 3 hét alatt meggyógyul, és tekintsem úgy a műtétet, mint egy egész életre szóló befektetést. Mivel a családomban majdhogynem mindenkinek van aranyérrel problémája, úgy gondoltam belemegyek. Hiba volt.

A műtétem május 10-en volt, a fájdalom elviselhetetlen volt 2 hétig és a mai napig problémám van a székeléssel. Sokáig rettenetes székrekedésem volt, aztán pedig valahogy reggelenként hirtelen jött ram az inger: rohanas a wc-re, ahova sokszor idoben sem tudtam (tudok)elerni. Nincs hasmenesem, de a székletem darabos, nem formálódik egy egésszé. A múlt héten voltam felülvizsgálaton, ahol inkontinenciára való panaszomra hivatkozva az orvos megvizsgált es megállapította, hogy a belső izomzat nem olyan eros, mint kellene. Azt javasolta, hogy szedjek 2 naponta 1 immodiumot, ami a székletet megfelelő konzisztenciájúvá teszi és 2 hónap mulva menjek vissza, remélve, hogy majd a tüneteim javulnak ( szerinte a fájdalom és a seb is okozhatja az izomgyengeséget). Ha nem javul az állapotom, akkor további vizsgálatot javasolt, hogy kiderítsék, hogy károsodott e a spinchter a műtét során.

Az imodium nem igazán vált be, székrekedést okozott és szerintem a sebemnek sem tett jót, mert a WC-n való kínlódás után elég sok vér távozott. Sajnos nem is tudok /tudtam max csak 5-6 cm nagyságú székletet üríteni, az is leginkább a gravitáció segíti ki, nem én.

Az étrendem ugyanolyan, mint eddig, sok zöldség, reggel müzli, sok rost. Nagyon sok vizet iszom, hogy az is segítsen a székelésnél, de már bele vagyok fáradva ebbe a székelés körüli stresszbe, sosem tudja az ember, hogy mikor kell majd rohannom a WC-re, vagy mikor kínlódok majd szorulással.

A kérdésem az lenne, hogy kb. mennyi ideig tart a gyógyulás a műtét után? Mit tegyek, hogy megint ugyanúgy, csak simán és egyszerűen tudjak kakálni, mint régen? Valóban meggyógyulhat a spinchter izom? (Az orvos rebesgetett egy újabb műtétet, hogy helyrehozzák, amitől elzárkóznék, hiszen ez a "kis" haemorrhoidoctomy is gyakorlatilag csak kárt okozott, semmi, de semmi hasznot nem hozott).


Vissza szeretném kapni a régi, normális életemet, amikor a dolgok simán mentek - unom már ezt a WC témát. Mit tegyek, hogy minden megint a régi legyen?
2011. 07. 03. | 22:42

Kedves Kérdező!
Nem tudom nagyon biztatni. A végbél vizsgálata (tükrözés) indokolt. A feltételezett végbél záróizom probléma előtt komolyabb proctológiai kivizsgálás indokolt. Szedjen széklelazítós és alkalmazzon probiotikus kúrát. Minden széklet után vegyen ülőfürdőt és kerülje a helyi irritációt. Problémamentes gyógyulás esetén már nem kellene, hogy fájdalom legyen.

Orvosszakértő 2011. 07. 07. | 10:24
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close