Diverticulum műtét

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Tavaly erős alhasi görcsök miatt jelentkeztem kórház sürgősségi osztályán. Diagnózis: erősen balra tolt vérkép. Ellátás után antibiotikumos kezelést kaptam, majd colonoscopia következett. Eredmény: diverticulosis és egy polip, amelyet eltávolítottak. (szövettan negatív) Egy év múlva controll vizsgálat,(2011.05) amelyet már egy magán klinikán végeztettem el. (előtte tünetmentes, vérkép normális, kivéve HGB és vérsüllyedés, vérzésre utaló tünetek) Eredmény :számos diverticulum a sigmabélben (jelenleg nem gyulladtak) viszont egy polip, épp egy diverticulumban, így sebészi háttér nélkül nem eltávolítható, perforatio veszélye miatt. Javaslat szövettantól függően sürgős, vagy nem sürgős, de műtéti beavatkozás. A diverticulumokkal érintett bélszakasz eltávolítása (ide esik a polip is, így ezt is kizárjuk.
Őszintén a kockázatokra vagyok kíváncsi. Hogy ezzel megoldódik-e a probléma, vagy ezután folyamatos vizsgálatokra, kiújulásra kell számítani? Mi az esélye, hogy nem lehet a bélcsatornát visszazárni és ki kell a béltartalmat vezetni? Mennyiben változik az életminőség?
2011. 05. 24. | 21:09

Kedves Kérdező!
A polyp szövettani vizsgálata indokolt, de ez rezekciós műtét nélkül nem fog megvalósulni. A panaszokat okozó, diverticulumokkal teli vastagbélszakasz eltávolítása a panaszmentesség egyik kulcsa az életmód és táplálkozási változtatások mellett. Egyen több növényi rostot, alkalmazzon probiotikus kúrát. Kerülje a fűszeres ételeket, egyszerű szénhidrátot. Amennyiben a diverticulumok kialakulását elősegítő életviteli problémákon nem változtat a betegség kiújulhat. Mozogjon minden nap legalább fél órát és keressen fel sebészeti szakrendelést. Előkészített vastagbélen végzett műtét során a stoma képzés nagyon ritka.

Orvosszakértő 2011. 05. 30. | 13:45
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close