Erős hasmenés

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Édesanyámnak két hónappal ezelőtt kimetszettek 10 cm-t a vastagbeléből, 15 cm-re a végbélnyílástól. A kimetszett rész nem tartalmazott rosszindulatú sejteket. Egy hónapig volt kórházban, ahol többféle és folyamatos antibiotikumokkal és fájdalomcsillapitókkal kezelték, főként a műtét utáni komplikációk miatt (varrás elégtelenség, stent). Három nappal a kórházból való távozása után erős hasmenése lett (napi 20-25 alkalom) igy visszakerült. A székletminta eredménye negatív volt, holott a széklete nyálkás és sárgás, de kórokozó baktérium nem tényeszett ki. A végbéltükrözés kimutatta, hogy a vastagbél egy része be van gyulladva és meg is van vastagodva. A “találomra” választott gyógyszeres kezelés után napi 6 alkalomra csökkent a hasmenéseinek száma, majd ekkor hazaengedték. Ennek még két hete sincs és a probléma kiújult.
Nagyon szeretném tudni, hogy a vastagbélgyulladás mely fajtájával állhat szemben az Édesanyám (álhártyás?), mennyire súlyos az Ő állapota az elmondottak alapján, és kihez fordulhat, hogy a problémáját okozó baktériumra fény derüljön, majd a megfelelő kezelésben részesüljön. Ha egy tapasztalt kollegájukhoz tudnának irányítani, azt nagyon megköszönném.
2012. 04. 08. | 00:13

Kedves Kérdező!
Első lépésben kezdjen diétát. Vezessenek étkezési naplót és az egyszerű szénhidrát arányát csökkentsék. Alkalmazzon probiotikus kúrát. Javasolt a gasztroenterológiai szakvizsgálat és szövettani mintavétel, csak ezek után lehet a konkrét okról nyilatkozni. Varratelégtelensége setén a krónikus gyulladás nem ritka és a normális vastagbélműködés visszatérése valóban elhúzódó lehet.

Orvosszakértő 2012. 04. 13. | 09:06
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close