Laborlelet

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Még januárban egy alkalmassági vizsgálat miatt voltam vérvételen, és akkor a következő problémák fedődtek fel:
Vérkép:
- vörösvérsejt süllyedés: 30
- fehérvérsejt 9,06
- hemoglobin: 102
- limfocitaa : 36,2
- neutrofil: 56,1
- ált vvt térf: 74,4
-vvt hemoglobin tart 21,6
- vvt térf szórás: 17,5
Kémia:
- vas:4,5

Orvosom megállapította hogy kritikusan vérszegény vagyok, ezért egy vaspótló tablettát írt fel. Ezt szedtem is és megpróbáltam az étrendemen is változtatni. Jelenleg 166 cm, 65 kg vagyok. Januárban olyan 69-70 kg körül voltam.

Aztán elmentem egy vérvételre márciusban is.
Ekkor döbbentem meg, hogy az eredmények egyáltalán nem lettek jobbak.
- vörösvérsejt süllyedés: 40
- vas: 6,4 - ez javult
- fehérvérsejt 10,1 - ez is
- neutrofil: 44,5
- limfocita: 47,3
- vörösvérsejt 100 g
- hemoglobin 0,34
- mcv 75,8
- mch: 22,2
- mchc: 293
- transzferrin 4,6
- transzferrin telítettség: 6 %

És akkor azt mondta az orvos, hogy csináljunk egy székletben kimutatható vérzés tesztet. De ehhez olyan hagyományos széklet tartályt írt fel, hogy három napig abban gyűjtsem. Elég kellemetlen volt, amikor a laborba kidobtak ezzel, hogy ezt nem így kell. Természetesen előtte már diétáztam. Akkor ott adtak egy lapocskák, amibe a székletet három helyre kell, három napig bedörzsölni. De én ezt nem tartom olyan hatékonynak.
Láttam a honlapon ezt a tesztet, ami nagyon tetszik de nekem 5 ezer Ft is nagyon sok érte , nincs ennyi pénzem rá.
Az eredmények alapján Ön mit mond? Mitől lehet ez hogy szinte csak folyamatosan romlik az eredmény?
Ráadásul emiatt a hülye teszt miatt, most vaspótlót se szedhetek és már 1 hónapja húzodik a teszt, mert nem ehetek semmit és akkor volt hogy ettem húst és megint szünet...és akkor biztos lemegy megint a vasam. A héten elvileg pénteken leadom ezt a papíros tesztet. De félek majd megint nem fogadják el. Mert azon elvileg van egy dátum, és az januári ha jól láttam. amit már csak itthon vettem észre.


Pénteken megyek egy hasüregi zsírmérésre is, mert kaptam egy ingyenes lehetőséget, ami szintén ugyanúgy 6 ezer Ft lenne.

De kitöltöttem itt is a tesztet és a kritikus érték jött ki, amiatt hogy gyakran van haspuffadásom, akkor ugye van ez a vérszegénység. Bár ezek a tünetek már mind gyerekkorom óta végig kísérnek engem. Csak a szüleim nem nagyon figyeltek oda ezekre.

Kérem segítsen! Ha több adatra lenne szükségem, akkor elküldöm.
2011. 05. 24. | 11:07

Kedves Kérdező!

A vérszegénység, mely nehezen akar javulni, a hasi panaszok min mind arra utalnak, hogy nem zárható ki emésztőszervi betegség. A teszt elvégzése feltétlenül indokolt lenne, akár otthon, akár laborban. Csupán a tünetek alapján nem lehet a pontos diagnózist felállítani, főleg ha felmerül a vastagbélrák lehetősége is, mert nagyon tünetszegény a daganat. Az oldalon lévő teszt egyébként speciális étrendi megszorításokat nem igényel.

Orvosszakértő 2011. 05. 25. | 11:36
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close