Szúró alhasi fájdalom

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Az általam leírt probléma már évekre nyúlik vissza, de vannak olyan időszakok, hetek de inkább hónapok, hogy egyáltalán nem érzek fájdalmat, nem jelentkezik a tünet, amikor nincs szúró alhasi fájdalom. Évekkel ezelőtt volt, hogy a végbél nyílásom székeléskor felrepedt, vérzett, viszketett aztán elmúlt, de ez már egy jó ideje megszűnt. De az elmúlt 3-4 hétben ismételten előjött az alhasi szúró fájdalom amit csak a jobb oldalamon érzek. A meleg fürdő után mindig jobb, de ha valami keményebbre ülök, utána szinte mindig előjön a fájdalom. Néha még székelés után érzem a székelési ingert, illetve egy napon belül keményebb és hasmenés szerű székeléseim vannak.
Először nőgyógyászati problémára gondoltam (két évvel ezelőtt szültem), de a nőgyógyászom nőgyógyászatilag mindent rendben talált. Csak amikor vizsgát hüvelyen keresztül, ha egy bizonyos pontot megnyomott az nagyon fájt. A nőgyógyászom egyértelműen végbél problémát diagnosztizált. A terhességem alatt cukros voltam, de a 150-160 g-os/napi szénhidrát diétával tartani tudtam a szintet. Az orvosom most cukor terhelésre és pajzsmirigy vizsgálatra küld illetve újabb diétát javasolt. Ön szerint szükséges lenne illetve nem ártana egy végbél tükrözés is? Az általam leírtak alapján Ön mit diagnosztizálna?
2012. 05. 19. | 17:03

Kedves Kérdező!
A tünetek valóban a végbél lehetséges eltérésére utal. Lehet aranyér,végbél nyálkahártya repedés, funkcionális zavar. Javaslom, hogy minden széklet után vegyen ülőfürdőt vagy zuhanyozzon le, kerülje a helyi irritációt. Alkalmazzon probiotikus kúrát, székletlazítót és csökkentse az egyszerű szénhidrát arányát. Legyen napi 5 étkezés, de kisebb mennyiségű. A komolyabb kivizsgálás csak az életmódváltás sikertelensége esetén indokolt. Alkohol- és dohányzási tilalom.

Orvosszakértő 2012. 05. 22. | 00:06
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close