Vastagbél polyp

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Dr. Úr/Nő!
Vastagbél polypot találtak nálam januárban, a vizsgálat előzménye, hogy édesapám több éve vastagbél rákban hunyt el, és néhány hónapja az öcsémnél is diagnosztizálták a betegséget, áttétet is képzett sajnos. Az esetemben a polypból az 1. szövettan nem mutatott rosszindulatú elváltozást, ekkor csak a felszínből történt vizsgálat. Februárban távolították el a polypot, most sajnos a szövettan vélemény: tubulovillosus adenomában keletkezett, jól differenciált invazív mucinosus adenocarcinomát igazol, mely vélhetőleg ép szövetben került kimetszésre, pT1.
Elvileg örülhetek, mert időben fedezték fel a daganatot, áttétet nem képzett, az orvosom véleménye szerint a bélfalat nem érintette a daganat, illetve nem törték át a bélfalat a rosszindulatú sejtek. A kérdésem az, hogy mik a kilátásaim, valóban fellélegezhetek? Nem kell tennem "semmit"?
Májusban kontroll vizsgálaton esek át. Ilyen esetben nincs szükség chemoterápiára, sem teljes test átvizsgálásra?
2012. 03. 30. | 12:20

Kedves Kérdező!
A legfontosabb a rendszeres ellenőrzés. A jelenlegi állapotban aggodalomra nincs ok. A szövettan ismeretében agresszívebb kivizsgálás, kezelés nem szükséges. Mindenképpen javasolt az életmód és táplálkozási változtatás. A naponta rendszeres mozgás mellett az egyszerű szénhidrát kerülése indokolt. A genetikai vizsgálat miatt keressen fel egy nagy gasztroenterológiai centrumot.

Orvosszakértő 2012. 04. 03. | 11:39
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close