Vastagbélrák?

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Egy nagyon félelmetes kérdéssel fordulok önhöz. 16 éves vagyok és az egyik nagymamámnak illetve az egyik dédnagymamámnak is volt vastagbéldaganata.
Nagyon aggódom,ugyanis a mai napon, vércsíkokat fedeztem fel a székletem felszínén, a vérfolt élénk volt, a széklet lágy, sajnos egész nap ki kellett kerülnöm idáig a székelést,mert nem volt alkalmas, így most kb. 20cm hosszú volt. Nem volt szorulásom. Egyéb problémám nincs,súlyveszteségem nincs. Ilyen már előfordult velem egyébként 1 hónapja is, de nem tart csak 1 napig.
Nagyon félek, hogy nekem is esetleg béldaganatom lehet. Kérem mondja el mihamarabb a véleményét ezzel kapcsolatban, nagyon sürgős lenne!
Előre is köszönöm!
Üdvözlettel: ...
2011. 02. 22. | 17:49

Kedves Kérdező!
Ebben az életkorban – még akkor is, ha a családban több esetben fordult elő vastagbélrák – a vastagbél rákos megbetegedése nagyon ritka. Amennyiben a vércsík a széklet tetején jelentkezett, legvalószínűbb, hogy a végbéltájék berepedése, vagy aranyeres csomója okozta, amit proktológus sebész ún. anoszkóppal (nagyon rövid endoszkóp) tud megvizsgálni. Visszatérő vérzés esetén azonban mindenképp teljes laborvizsgálatot és vastagbéltükrözést javasolnék elsősorban azért, hogy gyulladásos bélbetegséget, esetleg kis polipokat kizárjunk.

Orvosszakértő 2011. 02. 24. | 15:25
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close