Végbél problémák, aranyér

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Úr !
34 éves férfi vagyok. 2009 februárban volt egy végbélsipoly műtétem. Ezzel azóta sincs gond. 2010-ben állandó, erős végbélviszketésem kezdődött. 2011 januárban elmentem egy végbéltükrözésre amit a sygmabélig vizsgáltak. Eredmény:1-2 stádiumú inflammált belső nodusok. Egyéb kóros eltérés nincs. Ezután egyfajta kenőcs hatására elmúlt a viszketés, csak néha jelentkezett. 2012 februárban vérzett kétszer és kértem egy vastagbéltükrözést, aminek az eredménye:1 stádiumú belső nodusok. Egyéb gond nincs! Kb. egy hónapja tisztálkodás, krémezés közben, végbélnyílástól kb. 2-3 cm-re befele egy gombostűfej nagyságú kemény csomót érzek. Azt, hogy ez a csomó tükrözéskor ott volt-e, azt nem tudom. Nem fáj, vérezni évente egyszer szokott, keményebb székletnél.
A kérdésem az lenne, hogy indokolt-e (vizsgálattól számítva 6 hónap elteltével) ismételten megmutatni szakorvosnak, vagy ez a csomó az aranyér? Székletemmel nem volt gond soha, naponta 1-2 alkalommal van.
2012. 07. 16. | 17:57

Kedves Kérdező!
Az újabb eszközös vizsgálat nem indokolt. Az aranyér kezelésében az életmódváltásnak a helyi kezelés mellett kiemelt szerepe van. Minden nap mozogjon legalább fél órát. Legyen napi 5 étkezés, de kisebb mennyiségű. Fogyasszon bőven folyadékot, alkalmazzon probiotikus kúrát.

Orvosszakértő 2012. 07. 17. | 22:30
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close