Aranyérdiéta

A sokak életét megkeserítő aranyér kialakulásáért nagyban felelőssé tehető a nem megfelelő táplálkozás, bár jó tudni, hogy egyéb, az életmóddal összefüggő és örökletes tényezők is szerepet játszhatnak benne.

A tapasztalat mindazonáltal azt mutatja, hogy jól megválasztott étrenddel és egészséges étkezési szokásokkal a panaszok jelentős mértékben enyhíthetők, és akár a probléma kiújulása is megelőzhető.

Rostokban gazdag táplálkozás

Az aranyérdiéta legfontosabb eleme, hogy rostokban gazdag táplálékokra kell épülnie. Ez a gyakorlatban először is tetemes mennyiségű gyümölcs és zöldségféle elfogyasztását jelenti: napi 30-80 dkg javasolt, lehetőség szerint nyersen, de a főzelékfélék, valamint a nem cukrozott gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztása is ajánlatos. A teljes kiőrlésű gabonafélék – a finomított termékekkel szemben – szintén hozzájárulnak a szükséges rostbevitelhez: érdemes tehát a megszokott alapanyagokat, valamint a belőlük készült késztermékek teljes kiőrlésűekre cserélni.

A savanyított tejtermékek, mint a kefir és a joghurt, szintén jótékony hatással lehetnek a székletürítésre, és a szakemberek szerint az érintetteknek hetente többször tanácsos olajos magvakat, hüvelyeseket, illetve csíraféléket szerepeltetniük az étrendjükben.

Megfelelő folyadékbevitel

Az egészséges emésztéshez elengedhetetlen a kielégítő mennyiségű folyadékpótlás: napi 2-3 literre van szüksége az emberi szervezetnek. A sima víz tökéletes választás, de tej alapú italok és a már említett gyümölcs- és zöldséglevek vagy levesek is színesíthetik a palettát.

Illetve komoly hasznunkra lehetnek a gyógyvizek, akárcsak a különböző gyógyteák, például kamillából-, hársfavirágzatból és/vagy gyermekláncfűből készült főzet.


close