Vastagbél daganat szűrése

A vastagbél daganat a halálozási listán évek óta dobogós, pedig az időben elvégzett szűréssel a legtöbb esetben korai fázisában ki lehet mutatni a daganatot.

A következőkben a vastagbéldaganat szűrése során szükséges vizsgálatokról – így az endoszkópos vizsgálatról, a rektális digitális vizsgálatról, a vértesztről és a flexibilis szigmoidoszkóppal végzett vizsgálatokról – olvashat bővebben.

A vastagbél daganat szűrése több módszerrel történhet. Lehet endoszkópos, rektális digitális vizsgálat, illetve vérteszt, valamint flexibilis szigmoidoszkóp vizsgálat.

Endoszkópos vizsgálatok (béltükrözés, colonoscopia)

Az endoszkópos módszerek között alapvető szűrési módszernek az „egylépcsős” eljárás névvel illetett colonoscopia vagy vastagbéltükrözés számít, amely alkalmas a vastagbél teljes hosszának áttekintésére, továbbá a talált polipok azonnali eltávolítására is.

Ugyan e módszereknek számos előnye van, tömeges szűrővizsgálatra azonban mégsem praktikusak, mivel eszköz- és időigényesek, valamint a beteg számára is kellemetlenséggel járnak.

Rektális digitális vizsgálat

A rektális digitális vizsgálat (RDV) a végbélnyílástól 7-10 cm-en belül elhelyezkedő daganatok, illetve polipok tapintására alkalmas eljárás, tehát egyedül ez a vizsgálat kiegészítő vizsgálatok nélkül daganatszűrésre nem megfelelő, de tekintettel arra, hogy a daganatos elváltozások kb. 50%-a ujjal elérhető magasságban helyezkedik el, alapvetően fontos elvégezni az RDV-t.
Orvosi ajánlások szerint 50 év felett székelési problémák, tünetek említése nélkül is érdemes elvégezni a rektális digitális vizsgálatot. Jelentős fájdalommal nem jár.

Vérteszt

Az okkult gyomor-bélrendszeri vérzés kimutatása a széklet vérteszt elvégzése javasolt. A vérteszt az ötven évnél idősebb férfiak és nők szűrővizsgálata – amelyet kétévente kell elvégezni – ötödével csökkentette a vastagbélrák következtében bekövetkező halálozások számát.
A régebbi típusú – guajakol-alapú – széklet vérteszt korlátozottan volt alkalmazható, ugyanis diétás elvek követését és egyes gyógyszerek kihagyását kívánta meg. Az újabb típusú tesztek közvetlenül a hemoglobint mutatja ki, nem szükséges diétás szabályok betartása.

Javasolt két egymás utáni napon tesztet csinálni. Amennyiben a teszt nem negatív, kiegészítésként kolonoszkópia szükséges, ezért az elnevezése kétlépcsős eljárás.

Flexibilis szigmoidoszkóp

Egyéb módszerek is ismertek a vastagbél daganat szűrésére, mint például a flexibilis szigmoidoszkóp. Az eszköz akár hatvan centiméterre is felvezethető, ezáltal az eltérések körülbelül 60-70%-a észlelhető. Mivel kisebb előkészítést igényel, mint a vastagbél teljes vizsgálata és mivel rövidebb idő alatt elvégezhető, a veszélyeztetett betegcsoport számára könnyen elérhetővé kellene tenni.

Tipp: további hasznos információk az önellenőrzésről a Figyelek magamra! oldalon!


close