Vastagbélrák diagnosztikája

A vastagbélrák diagnózisára gyakran a tünetek kiderítésére szolgáló több hónapos vizsgálatok sorozata után kerül sor. Az is előfordulhat, hogy egy rutin kolonoszkópia eredményeként derül ki.

Bár számos módja van a vastagbélrák diagnosztizálásnak, mindegyikben közös a rák jelenlétét megerősítő szövetminta vizsgálat.

Vastagbélrák jelei

A legtöbb ember, akinél vastagbélrák alakul ki, sosem tapasztalja a betegség jeleit. Ennek oka az, hogy a korai stádiumban a daganatok ritkán okoznak tüneteket. Általában csak a vastagbélrák késői szakaszában panaszkodik a beteg hasi fájdalomra vagy hirtelen súlycsökkenésre, esetleg vérszegénység lehet a figyelemfelhívő jel.

Vastagbélrák tesztek

A rutin vastagbélrák szűrés több vizsgálatból állhat: széklet vér teszt, kolonoszkópia, szigmoidoszkópia, virtuális kolonoszkópia és biopszia. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. A kolonoszkópia során van lehetőség biopsziára, a minta szövettani feldolgozása pontos diagnózist ad.

Székletvizsgálat

A székletvér-teszt egyszerű vizsgálat, mely a karcinómák hatására gyakrabban jelentkező vérzés mennyiségét és gyakoriságát vizsgálja a székletben. Azonban több minta vizsgálata szükséges, mivel a daganatokból származó vérzés nem folyamatos.

Kolonoszkópia

Ha felmerül a vastagbélrák gyanúja, a diagnózis felállításához a kolonoszkópia azért jó lehetőség, mert lehetővé teszi az orvos számára az egész vastagbél ellenőrzését egy kis kamera segítségével. Ráadásul a kolonoszkópos vizsgálat során lehetőség van biopsziára is. A vizsgálat a belek tisztítása után egy vékony, hajlékony eszköz vastagbélbe vezetésével történik, a részletes átvizsgálás általában az eszköz lassú kihúzásakor történik.

A vizsgálat hátránya, hogy előfordulhat a vastagbél sérülése, illetve mintavétel után utóvérzés is felléphet.

Biopszia

Biopszia során a testből sejteket, szöveteket vagy folyadékot távolítanak el vizsgálat céljából. A kimetszett szövetminta citológiai vizsgálatra kerül, ahol megvizsgálják, vannak-e benne abnormális, rákos sejtek. A vastagbélrák diagnózisa nem lehet végleges mindaddig, míg a szövetminta sejttani vizsgálata meg nem állapítja a rákos sejtek jelenlétét. Ebben az esetben meg kell határozni a betegség stádiumát.

Sürgős esetekben a műtét során eltávolított szövetdarabot azonnal megvizsgálják, hogy a műtétet végző orvos az eredmény alapján döntsön a további sebészi beavatkozásokról.

A biopszia általában biztonságos eljárás, ám ritkán előfordulhat, hogy mintavétel során az adott szerv sérül.

Szigmiodoszkópia

A szigmoidoszkópia részleges bélvizsgálat, mely a vastagbél szigmabélnek nevezett szakaszának átvizsgálására alkalmas egy vékony, hajlékony, világítással ellátott műszer segítségével. A módszer hatékonysága 70% körüli, és általában székletvér-teszttel együtt alkalmazzák.

Virtuális kolonoszkópia

A virtuális kolonoszkópia – azaz CT-kolonográfia – újabb vizsgálati módszer, ahol rövidebb a vizsgálati idő és kevesebb a szövődmény. Hátránya azonban, hogy drága, a beteget viszonylag nagy sugárterhelés éri, és nem elég érzékeny (érzékenysége – a tumor méretétől függően – nagyon változó), nem becsülhető a hagyományos kolonoszkópia érzékenységéhez.


close