Aranyér kezelése

Az aranyér kezelése a betegség súlyosságától függ. A tünetmentes aranyerek rendszerint nem igényelnek kezelést, de a harmad-, negyedfokú aranyérben előbb-utóbb súlyos fájdalommal járó gyulladás alakul ki. Jobb ezt nem megvárni a kezeléssel.

Az aranyér oki kezelése a székletürítés beállítását, megfelelő állagát célozza. Székletlágyítók enyhíthetnek a székrekedésen, és figyelni kell a megfelelő, rostdús táplálkozásra. A zöldségek, gyümölcsök, müzli- és korpafélék mellé sok folyadékot kell fogyasztani.

Az aranyerek kialakulásuk pillanatában még rendszerint tünetmentesek- és nem okoznak panaszt, érezhetővé akkor válnak, ha valamilyen oknál fogva begyulladnak, vagy vérezni kezdenek.

Enyhe aranyeres panaszok

Ha az aranyszeres csomók csak enyhe kellemetlenség érzetet okoznak, székletrendezés, ülőfürdő, vény nélkül kapható krémek, kenőcsök, kúpok használata elegendő. Utóbbiak a végbélnyílás körüli bőrt és az e mögötti bélnyálkahártyát ápoló segédanyagok mellett rendszerint érzéstelenítőt, érösszehúzót, esetleg valamilyen gyulladáscsökkentőt és fertőtlenítőszert tartalmaznak.

Fájdalmas aranyér esetén

Vannak az azonnali fájdalom- és gyulladáscsökkentésre képes készítmények is, ezekben rendszerint fellelhető valamilyen érszűkítő hatóanyag, mely képes a helyi duzzanatot mérsékelni, fájdalomcsillapító vagy érzéstelenítő komponense pedig már a felkenést követő első néhány percen belül kifejti hatását.

Ülőfürdő

A véralvadék miatt fájdalmas aranyeret ülőfürdővel kezelik, kiegészítve a helyi érzéstelenítő kezeléssel, a vénák kiürülését elősegítő gyógyszerrel.

A korszerű gyógyszeres kezelés 3-4 nap alatt jelentősen enyhíti a tüneteket, de a csomó gyakran hetekig tapintható még, mert ennyi időre van szükség a véralvadék felszívódásához. A fájdalomcsökkentés néha indokolja a véna megnyitását.

A tüneti kezelések között a betegség injekciós kezelésekor a csomóba befecskendezett gyógyszer hegképződést okoz, amely a vénát elzárja – ez a szkleroterápia, amit visszereknél is alkalmaznak. Az első- és másodfokú belső aranyér gumigyűrűvel (ligatúrával) leszorítható, ami napokkal később az aranyér elhalását és fájdalmatlan lelökődését okozza.

Aranyérműtét

Aranyérműtét rendszerint a III. és IV. stádiumban válik szükségessé. Leggyakrabban a Milligan-Morgan és Parks féle műtétet alkalmazzák.
Egyre gyakrabban alkalmazott és több helyen elérhető az a legújabb eljárás, amelynek segítségével egy kb. 3 cm hosszú nyálkahártyadarab kicsípésével együtt az aranyeres csomókat is körben eltávolítják a végbélből.

A 8-10 perc alatt elvégezhető Longo-műtét egy speciális, egyszer használatos eszköz segítségével egyszerre vág és varrja be a sebet. Előnye, hogy az érzékeny nyálkahártya a lehető legkevésbé sérül, így gyorsabb a sebgyógyulás, lényegesen kisebb a műtét utáni fájdalom. Magyarországon egyelőre nem támogatott, és hiányoznak a hosszútávú tapasztalatok.


close