Aranyér és a jó emésztés

Az egészséges emésztés azt jelenti, hogy a salakanyagok könnyen, akadálytalanul áthaladhatnak a bélrendszeren, és a székletürítés sem ütközik nehézségekbe. Ez az aranyerek megelőzése szempontjából azért fontos, mert a székrekedés, illetve az erőltetett székletürítés az aranyér egyik kiváltó oka.

Az aranyerek tulajdonképpen a végbélnyílás nyálkahártyája alatt elhelyezkedő vénás erek kitágulása során kialakuló csomók, melyek begyulladhatnak, kifakadhatnak, vérezhetnek, és komoly fájdalmakat okozhatnak, például székletürítés vagy akár ülés során is.

Ennek a rendkívül gyakori emésztőszervi betegségnek az okai egyrészt az örökletes vénagyengeségben keresendőek, de megjelenésében nagy szerepet játszik a rossz emésztés, a székletürítés közbeni erőlködés és a rostszegény táplálkozás is. Az aranyér tipikus civilizációs betegségnek tekinthető.

Helyes étrend, jó emésztés

A jó emésztésnek, vagyis a széklet könnyed ürítésének rendkívül nagy szerepe van az aranyér megelőzésében. Ha ugyanis a széklet állaga megfelelő, kellően lágy, akkor a vécén ülve nem kell erőlködnünk, így a végbélnyílás körüli vénákra nem nehezedik a kelleténél nagyobb nyomás. Éppen ezért az egészséges, rostdús táplálkozás és a sok folyadék megakadályozza, hogy a széklet túlságosan besűrűsödjön, és annak ürítése nehézkessé, fájdalmassá váljon. Természetesen, nemcsak a helytelen étrend állhat a rossz emésztés és a székrekedés hátterében, hanem például gyógyszerszedés is.

Étrend az aranyér elkerülésére

Az aranyér megelőzéséhez, a jó emésztés biztosításához az ideális étrend sok gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonafélékből készült péksüteményeket tartalmazzon, igyekezzünk kerülni a feldolgozott élelmiszereket és a túlzott húsfogyasztást. A különböző rosttartalmú étrend-kiegészítők is jó szolgálatot tehetnek, de csak akkor, ha elegendő, naponta legalább két liter folyadékot fogyasztunk melléjük. A széklet lazítására speciális lekvárokat, zseléket is ehetünk, de már az is segíthet megelőzni a székrekedést, ha rendszeresen fogyasztunk például aszalt szilvát vagy szilvalevet.

Hashajtó nem ajánlott

Gyors „eredménnyel” kecsegtethetnek a különböző hashajtók, azonban ezek használatát nem ajánlják a szakemberek. Egyrészt irritálhatják a bélrendszert, bélrenyheséget okozhatnak, a hasmenés pedig a már kialakult aranyeres csomókat is irritálhatja, és fokozhatja a fájdalmakat vagy a viszketést.


close