Aranyér komplikációi

Az aranyér 50 év felett minden második embert érint a statisztikák szerint. Az aranyér szövődményei hirtelen következhetnek be és komoly fájdalommal járhatnak.

Az úgynevezett arteriovenózus söntök rugalmas párnácskák, amely a végbél alsó részének nyálkahártyájában fordulnak elő. A végbél egészséges működéséhez szükségesek, ezek ugyanis egyfajta tömítőgyűrűként funkcionálnak.

A söntök körülbelül a végbélnyílás felett két centiméterre találhatók, itt biztosítják a végbélnyílás szivárgásmentes zárását. A köznapi nyelven aranyérnek nevezett jelenség ezekből a vénás fonatokból alakul ki. Az aranyeres csomók ugyanis olyan vénatágulatok, amelyek begyulladhatnak, vérezhetnek, megnagyobbodhatnak. Megtörténhet akár a kifordulásuk is. Ha véralvadék keletkezik bennük, az szintén fájdalmat okozhat.

Külső vagy belső aranyér

A végbél záróizmától való elhelyezkedés alapján megkülönböztethető külső vagy belső aranyér. A belső aranyér kívülről nem látható, nyálkahártya borítja, nem fájdalmas, a külső aranyér viszont jól látható, a csomót borító hám érzékeny, szövődmény esetén nagy fájdalmat okozhat. Az aranyér 50 év fölött szinte minden második embert érint.

Aranyér komplikációk

Az aranyér okozta komplikációk közül a legveszélyesebb az úgynevezett aranyeres krízis, amely váratlanul alakul ki. A hirtelen előálló jelenség általában akkor fordul elő, amikor székeléskor a belső aranyeres csomók kifordulnak, kizáródnak, az így gátolt vénás visszafolyás miatt pedig ödéma, duzzanat és akár gyulladás alakul ki. Mindez igen nagy fájdalmat okoz. Kemény, kékes-lilás csomó keletkezik a végbélnél, amelynek a mérete babszemhez hasonló. Vénás vérzés is előfordulhat ilyenkor, ebben az esetben minél előbb szakorvoshoz kell fordulni.

Vérzés, trombózis és fertőződés

Az aranyér további szövődménye lehet a vérzés (amely krónikus esetben vérszegénységhez vezethet), a trombózis és a fertőződés. A szövődmények az aranyérhez hasonlóan jól kezelhető problémák, de fellépésük után sürgősen kérjük szakember segítségét. Ugyanakkor fontos, hogy bizonyos tünetek, a vérzés például, más, súlyosabb betegségek tünetei is lehetnek, ezért is fontos a szakorvos felkeresése.

Trombózis a kitáguló erekben következhet be. Ilyenkor a véráramlás lelassul – ez alapvető fizikai jelenség, ugyanannyi folyadék egy nagyobb átmérőjű véredényben lassabban áramlik át, mint egy szűkebben. Ilyenkor viszont az aranyerek trombotizáltakká válhatnak, vagyis a lelassult keringés, a pangó vér miatt vérrög keletkezik.

Az ilyen külső aranyér nagyon komoly fájdalmakat okozhat, duzzadt és gyulladt is lehet az ilyen csomó. Felülete akár ki is fekélyesedhet, vérezhet. Ezért ilyenkor is fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk.


close