Vastagbélrák fiatalon

Bár a vastagbélrák leginkább idősebbeknél fordul elő, egyre több az érintett fiatal. A betegség megjelenésében szerepe lehet genetikai tényezőknek is, de az egészségtelen életmód a legnagyobb rizikófaktor.

A vastagbélrákban szenvedő betegek száma Magyarországon és a világon is rohamosan nő, mára már a tüdőrák után a második leggyakoribb daganattípus, ez szedi a tüdőrák után a legtöbb halálos áldozatot is.

Néhány éve még a hatvan-hetven év körüli betegeket érintette, ma már egyre több a negyvenes éveit taposó páciens. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az emberek egyre egészségtelenebbül táplálkoznak, hiszen az alacsony rosttartalmú, ellenben sok zsírt és vörös húst tartalmazó étrend fokozott kockázatot jelent. Az elhízás, különösen, ha a hason jelenik meg, szintén növeli a betegség kialakulásának kockázatát.

Polipózis

Előfordulhat, hogy a betegség öröklött tényezők miatt alakul ki, ez azonban nagyon ritka. Ebben az esetben polipózis szindrómáról beszélünk, ilyenkor a betegnél már nagyon fiatal korban megjelennek a polipok, melyek következtében kialakul a daganat is.

A vastagbélrák megelőzése

Minél fiatalabb korban kezdünk figyelni a táplálkozásunkra, annál nagyobb az esélye, hogy meg tudjuk előzni a betegséget. Fontos, hogy elérjük a megfelelő testsúlyt, együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, kerüljük a zsíros ételeket. Ezen kívül figyelünk a korai tünetekre, főleg, ha a családunkban már előfordult ez a betegség.

Mivel a vastagbélrák kevés korai tünetet produkál, már a legkisebb figyelmeztető jelre is forduljunk orvoshoz: ilyen lehet a véres széklet vagy a szokásosnál gyakoribb vagy ritkább székletürítés.

További, ajánlott tartalom: A vastagbélrák tünetei


close