Táplálkozás és a vastagbélrák

A vastagbélrák megelőzése érdekében ajánlott minél több zöldséget, gyümölcsöt érdemes fogyasztani, és minél kevesebb állati eredetű, telített zsírt. A tápanyagokat ételekkel, és nem különféle étrend-kiegészítők szedésével célszerű szervezetünkbe juttatni.

Fontos ugyanis a zöldségekben és a gyümölcsökben található rostok és vegyületek szerepe. Ezekhez a vegyületekhez például a paradicsom, a sárgarépa, a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a paprika, a brokkoli, a káposzta vagy épp a szója fogyasztásával juthatunk hozzá. A növényi eredetű rostok azáltal is csökkenthetik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, hogy felgyorsítják a bélsár bélen való áthaladását.

Folsav a vastagbélrák ellen

Fontos a folsav bevitele. Ezt elsősorban a sötétzöld színű, leveles zöldségekben – például a spenótban, karfiolban, brokkoliban, bimbós kelben, karalábéban, fejes káposztában, kelkáposztában találhatjuk meg nagyobb mennyiségben – valamint a citrusfélékben.

A káposztafélék összetevői továbbá segítenek a rákkeltő anyagok sejtekből történő eltávolításában, a tumorsejtek elpusztításában, valamint antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. A hüvelyesek emésztése során ezen kívül rövid láncú zsírsavak, például butirát is keletkezik, amely ugyancsak rákellenes hatással – például a ráksejtek növekedésének gátlásával – bír.

Vörös húsok elhagyása

Az általánosan hangoztatott tanács szerint nem érdemes nagy mennyiségű vörös és feldolgozott húst fogyasztanunk, mert ezek növelik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. A vörös húsok közé tartozik a sertés, a marha, a birka vagy a disznóhús, a feldolgozott húsok közé pedig a virsli, a szalámi, a sonka, a szalonna és a sózott marhahús.

Ha a vörös húsokat nagyon magas hőmérsékleten készítjük el, akkor rákkeltő anyagok keletkezhetnek. A feldolgozott húsokban a baktériumölő hatású tartósítószerek, a nitrát és a nitrit jelenthetnek problémát, amelyek vonzó piros színt is biztosítanak a húsnak. A feldolgozott húsokban nitrózaminok is lehetnek, amelyek magas hőmérsékleten, illetve gyomorsav hatására ugyancsak nitritekre bomlanak.

A szárnyasok – például a csirke és a pulykahús – nem emelik, a halak rendszeres fogyasztása pedig mérsékelheti is a vastagbélrák-kockázatot.


close