Végbélrepedés

Napjainkban a felnőtt korú lakosság körében igen elterjedtek a végbél különböző betegségei, köztük az anális fisszúra, avagy a végbélrepedés. A végbélrepedés a nyálkahártya sérülése a végbél alsó részén, amelyet gyulladásos betegségek, felfázás, hasmenés vagy székrekedés okozhat.

Az emberi széklet az ánuszon, azaz a végbélnyíláson keresztül távozik a testből. A kiürülés előtt a széklet a végbélcsatornában tárolódik, amit egy izomgyűrű zár el az ánusztól.

Ha a végbélcsatorna felszínén hosszanti repedés képződik, azt végbélrepedésnek nevezzük. Mivel közel helyezkedik el a végbelet lezáró izomgyűrűhöz, a repedés okozta fájdalom izomgörcsöt okozhat.

Végbélrepedés okai

A hámsérülés oka többféle lehet, a túlzottan kemény széklettől kezdve a híg, maró hasmenésen keresztül az idegen testekig, mint amilyenek a megemésztetlen kemény növényi magvak. Természetesen az estleges szexuális tevékenységre visszavezethető mechanikai probléma is az okok között szerepelhet.

A hámsérülés gyógyulását késleltetheti, ha a túl erősen működő záróizom erei a szorítás miatt elzáródnak, ami által elégtelen lesz a vérellátás. Ilyen esetekben a fekélyek kialakulása sem ritka. Ráadásul, a szűkebb végbélnyíláson keresztülhatoló széklet a sebet felszakíthatja, ami lehetetlenné teszi a gyógyulást, az ebből eredő fájdalom pedig tovább fokozza a záródást. Az esetek nagy részében a repedés a test középvonalában található, de időnként előfordul, hogy máshol helyezkedik el, és szinte tünetmentesen van jelen, ami a Crohn-betegség egyik jele lehet.

Végbélrepedés tünetei

Az anális fisszúra első tünetei a székelés során felbukkanó szúró fájdalomérzet, ami a krónikussá válás után egyre hosszabb ideig tart. A betegek gyakran úgy jellemzik a fájdalmat, mintha a székletükben üvegszilánk lenne.

Mivel a fájdalomtól való félelem miatt a betegek hajlamosak kevesebbet enni, ennek hatására általában keményebb, nagyobb tömegű széklet keletkezik, ami még fájdalmasabb ürítést eredményez.

A lelki problémák mellett idővel a gyulladás hatására apró kinövések jelenhetnek meg, ezeket sajnos gyakran aranyérként azonosítják a betegek, de az aranyérkenőcsök és kúpok nem segítenek a betegség kezelésében. Az anális fisszúra diagnosztizálásának legbiztosabb módja egy gyorsan elvégezhető végbéltükrözés, ami azonban a fájdalom miatt csak helyi érzéstelenítés segítségével alkalmazható.

Végbélrepedés kezelése

A végbélrepedés gyógyítása már csak azért is nehéz orvosi feladat, mert minden székletürítéskor megvan az esélye a végbél újabb berepedésnek.
A végbélrepedés kezelésének első lépése az étrend megváltoztatása. A rostban gazdag ételekkel a széklet kellően lággyá tehető, ami megakadályozza a záróizom túlterhelését. A megfelelő folyadékbevitel szintén fontos, és segíthetnek a székletlágyító szerek, valamint a síkosító használata.

Egy, a gyógyszerpiacon újnak számító, glicerin-trinitrát tartalmú krém több hetes alkalmazásával eddig kedvező tapasztalatok vannak (bár az érintettek mellékhatásként időnként fejfájást tapasztalnak).

A hashajtó azonban kerülendő, mert hasmenés esetén a záróizom automatikusan összeszűkül, és a híg széklet rendkívül maró hatású.

A végbélnyílás gondos tisztítása elengedhetetlen a fertőzések elkerülésének érdekében. A vérkeringést javító kenőcsökkel történő helyi kezelés hatékony megoldás lehet a sebek gyors bezáródásában.

Végbélrepedés műtéti kezelése

Ha a külsőleg való kezelésekkel nem javul a beteg állapota, nem szűnik meg a végbélrepedés, sebészi beavatkozás (kisműtét) válhat szükségessé. A műtét során általában helyi érzéstelenítésben kimetszik a krónikussá vált fistulát, egyesítik a fölötte lévő nyálkahártyát és részben bemetszik a végbélzáró-izmot.

Erre azért van szükség, mert az állandó végbélberepedést gyakran a fájdalom miatt reflexszerűen görcsösen összehúzódó végbélzáróizom okozza.


close