Az aranyér diagnózisa

Az aranyér valódi népbetegség, 50 éves korára minden második embernél okoz panaszokat. Mivel a tünetei más bajt is jelezhetnek, az általános szégyenérzet ellenére minél előbb orvoshoz kell fordulni.

Az aranyér a végbélnyílás nyálkahártyája alatt elhelyezkedő vénás fonatból alakul ki. Az aranyeres csomók a végbél és a végbélnyílás falában keletkező vénatágulatok, melyek begyulladhatnak, vérezhetnek, megnagyobbodhatnak, néha kifordulnak vagy véralvadék képződhet bennük, és ilyenkor fájdalmassá válnak.

Attól függően, hogy a végbél záróizmától merre helyezkednek el, külső vagy belső aranyérről beszélhetünk.

Egyes becslések szerint az emberek csaknem harmadát érinti kisebb vagy nagyobb mértékben. Az 50 éves korosztályból pedig minden második embernek voltak már aranyeres panaszai. Az aranyér a civilizált, elkényelmesedett társadalmainak betegsége, melyhez az is nagyban hozzájárult, hogy az ember két lábra állt. A végbél körüli vénás fonatokban ugyanis nem találhatók a véroszlop lefelé való nyomását megakadályozni képes billentyűk, a hasűri nyomás a legalacsonyabb ponton, a végbél környékén érvényesül.

Fájdalom vagy vérzés

Általánosságban elmondható, hogy a külső aranyér fájdalmat, gyulladást okoz, míg a belső aranyér-betegség fájdalmatlan, de olykor drámai méretű vérzést okoz. Az állapot – különösen az enyhe fokú belső aranyeres csomó – sokáig nem okoz tüneteket. Később azonban a tágult vénák vérezhetnek, jellegzetesen a székletürítést követően, vércsíkot húzva a székleten vagy a toalettpapíron. A vérzés nem jár fájdalommal, mennyisége rendszerint csekély.

Gyulladt aranyér

Ha az aranyér begyullad, a benne lévő vér megalvad, akkor fájdalmas, kemény duzzanat, csomó jelenik meg a végbélnyílásban vagy azon kívül. A fájdalom székeléskor fokozódik, de azt követően sem szűnik meg teljesen, kellemetlen, feszítő, szúró fájdalom maradhat vissza, az üléskor is gondot okozva. A kizáródott csomó felszíne sebesre dörzsölődhet, váladékozhat.

Végbél viszketése

A végbélnyílás környékének viszketése legtöbbször csak a végbéltájék nem megfelelő tisztán tartásából adódó kellemetlenség. A végbél környékét fájdalmas aranyérnél nehezebb tisztán tartani.

Általános tapasztalat, hogy a betegek panaszaikat kínosnak érzik, és nem szívesen fordulnak orvoshoz, pedig a kellemetlen tünetekkel járó területet minél hamarabb meg kell mutatni sebésznek vagy proktológusnak, mert más betegség is okozhat hasonló panaszokat, többek között jó- és rosszindulatú végbéldaganatok, amik azonban időben felfedezve jól gyógyíthatók.

Aranyérvizsgálat

A vizsgálat, a fájdalommal nem járó végbéltükrözés gyorsan, ambulánsan elvégezhető, és azonnal megbízható eredményt ad. A végbél alsó 4-8 centiméterét vizsgálják, ekkor lehet a normál érpárnázottságot, illetve az aranyerek állapotát rendesen megítélni. Az aranyér vizsgálatával párhuzamosan életkortól és egyéb panaszoktól függően további vizsgálatokat is szoktak végezni, hogy egyúttal mindenféle rosszindulatú betegség is kizárható legyen.


close