Colitis ulcerosa

A colitis ulcerosa a gyulladásos bélbetegségek közé tartozik a Crohn betegséggel együtt. Leginkább a fiatal felnőttkorra jellemző a betegség kialakulása.

A következő cikkben a colitis ulcerosa okairól, patológiájáról, tüneteiről olvashat. Emellett képet kap a betegség lefolyásáról és kezelési lehetőségeiről is.

A colitis ulcerosa okai

A colitis ulcerosa pontos oka ismeretlen, kialakulásában szerepet játszanak genetikai tényezők, s emellett a háttérben felmerül még autoimmunitás és infekciós eredet lehetősége is.

A colitis ulcerosa patológiája

A colitis ulcerosa a vastagbél folyamatosan terjedő gyulladása, mely a nyálkahártya felületes kifekélyesedésével jár. Krónikus, gyulladásos kórképről van szó. A betegség legtöbbször a végbélben kezdődik, majd a felsőbb bélszakaszok irányába terjed, a végbél minden esetben érintett.

A colitis ulcerosa klinikai tünetei

Tüneteire jellemző a véres-nyákos hasmenés jelentkezése, görcsös hasi fájdalom, hőemelkedés is jelentkezhet.

Bélrendszeren kívüli tünetek is kialakulhatnak, például a bőrön erythema nodosum, pyoderma gangrenosum, a szemeken uveitis, az ízületekben gyulladás, a májban az epeutak szklerotizáló gyulladása. Amennyiben nagyon fiatalkorban jelentkezik, növekedési zavarok alakulhatnak ki. Jellemző tünet a fogyás, a vérzés a bélrendszerben.

Sajnos szövődménye lehet a betegségnek vastagbélrák kialakulása, mely a betegség fennállásának idejétől és az érintett bélszakasz nagyságától függ. A betegeket rendszeresen követni, gondozni kell, ugyanis ez a rák-rizikó 10 év elteltével mintegy évi 1%-kal növekszik. A betegség 10. évétől évenkénti vastagbéltükrözés szükséges.

A colitis ulcerosa lefolyása

A tünetek lefolyása eltérő lehet, lehet krónikus, de visszatérő (recidiváló) lefolyás, ebben a típusban akut fellángolások és nyugalmi periódusok követik egymást.

A lefolyás lehet idült-tartós, ilyenkor tünetmentes időszak nélküli változó intenzitású panaszok jellemzőek.

Létezik heveny, fulmináns forma, amikor hirtelen kezdet, súlyos tünetek alakulnak ki.

A colitis ulcerosa kivizsgálása

A diagnosztikában segítségünkre lehet a klinikai kép, a székletben lévő okkult vagy látható vér jelenléte. A fertőzéses eredet széklettenyésztéssel kizárható. Laborvizsgálatokkal igazolható az esetleges vérszegénység, láthatóak a gyulladásos paraméterek, speciális antitestek. Egyértelmű diagnózist endoszkópos vizsgálat és a biopsziátum szövettani vizsgálata jelent.

A colitis ulcerosa kezelése

A colitis ulcerosa kezelésében fontos az étrend helyes megválasztása, az aminoszalicilátok alkalmazása, szteroidok adása is gyakran szükséges, illetve az immunrendszer működésére ható egyéb gyógyszerek is adhatóak. Egyes esetekben sebészi beavatkozásra is szükség van.

További ajánlott tartalmunk: A colitis ulcerosa kezelése, colitis ulcerosa diéta


close