Aranyér és sport

Az aranyérbetegség megelőzésében és kezelésében is nagy szerepe van a rendszeres sportnak, de egyáltalán nem mindegy, milyen testmozgást választunk.

Az aranyérbetegség a végbél környékén található erek kitágulását, majd gyulladását és irritációját jelenti.

Első tünete a fájdalmas székelés, majd a véres széklet, a székrekedés és viszketés a végbél tájékán. Szinte minden embernek vannak élete során legalább egyszer hasonló problémái, főleg idősebb korban, de fiataloknál is egyre gyakrabban előfordul.

A hasprés aranyérhez vezethet

A rendszeres hasprés, illetve az erőlködéssel járó sportok (például súlyemelés) növelik az aranyér kialakulásának kockázatát, bár ez természetesen egyéni adottságoktól is függ. Az biztos, hogy aranyérprobléma kialakulása esetén érdemes ezeket a mozgásformákat elhagyni, és valami más, kevésbé megerőltető sportot választani.

Aranyér kímélő sportok

Aranyérbetegség kialakulása esetén az olyan sportok ajánlottak, amelyek nem terhelik meg az amúgy is duzzadt végbéltáji ereket. Egyszerűen sétáljunk napi 30 percet, menjünk el úszni vagy használjuk az elliptikus trénert. (Ez utóbbi minden konditeremben van, és az ízületeket is kevésbé terheli.) A futás nagyobb súlyfelesleg esetén nem ajánlott, de ha mégis rászánjuk magunkat, ne sajnáljuk a pénzt a jó minőségű futócipőre és lehetőleg minél kevesebbet fussunk betonon. Ugyanis minél kisebb nyomás nehezedik a végbéltájékon található erekre, annál jobb.

Gátizomtorna aranyér ellen

Az aranyér ellen nagyon jó szolgálatot tehet az úgynevezett gátizomtorna vagy intimtorna. Ez a gyakorlatban a medencealapi izmok megtornázatását jelenti. Nemcsak az inkontinencia ellen hatásos, hanem az ürítést is könnyebbé teheti, ha ezeket az izmokat képesek vagyunk tudatosan kontrollálni.

Ez a mozgásforma nemcsak nőknek, hanem férfiaknak is nagyon ajánlott, különösen, ha ilyen jellegű problémájuk van. Egyik nagyon hatásos mozdulat például a gyertyaállás, amely megszünteti a vénákban lévő vér pangását és oldja a végbélzáró izmokról a gravitációs nyomást.


close