A vastagbélrák rizikófaktorai

A vastagbélrák olyan rosszindulatú betegség, melynek hátterében többféle rizikótényezőt is ismerünk, illetve vannak olyan védőfaktorok, melyek csökkentik a vastagbélrák kialakulásának rizikóját.

Mely tényezők játszanak szerepet a vastagbélrák kialakulása során, s mit tehetünk a kockázat csökkentése érdekében? Az alábbiakban erről olvashat.

Genetikai tényezők

A vastagbélrákos esetek mintegy tíz százalékában örökletes tényezők játszanak szerepet. A familiáris adenomatosus polyposisegy speciális kórkép, mely egy úgynevezett precancerosus, azaz rákmegelőző állapot. Ez a kórkép az összes vastagbélrákos eset egy százalékáért felelős.

Családi kórtörténet

A HNPCC (örökletes (herediter), polyposissal nem járó vastagbélrák szindróma) egy autoszomális génhez kötött recesszíven öröklődő betegség, melyben 45 éves kor körül vastagbélrák alakul ki, főleg a közelebbi vastagbélszakaszban, ez az összes vastagbélrákos eset mintegy öt százaléka.

Táplálkozási, életmódbeli szokások

Bizonyos táplálékok fogyasztása vastagbélrák kialakulására hajlamosít – ilyenek a vörös húsokban gazdag étrend, illetve a zsírokban gazdag fogások. Igazolták, hogy a rostokban szegény táplálkozás szintén rizikótényező a vastagbélrák kialakulása szempontjából. A vörös húsok elkészítésekor olyan rákkeltő vegyületek szabadulhatnak fel, melyek szerepet játszhatnak a vastagbélrák kialakulásában.

Egyes kórállapotok

A gyulladásos bélbetegségek egyik formája, a colitis ulcerosa esetében a vastagbélrák kialakulása fokozott, ez a rizikó függ a betegség kiterjedésétől és fennállásának idejétől. A betegség 10 éves fennállása után évenkénti vastagbéltükrözés javasolt. Ilyen estekben a kezdődő daganatos elváltozások biopsziás mintavétel segítségével könnyen igazolhatóak. Az emlőrákos, a méhtestrákos és a petefészekrákos esetekben is gyakrabban fordul elő vastagbélrák. Az elhízás szintén hajlamosít vastagbélrák kialakulására.

Életkor

A 40 év feletti életkor szintén kockázati tényezőnek számít. Ugyan vastagbélrák fiatalon is kialakulhat, negyven éves kor felett bizonyítottan több esetben fordul elő a vastagbélrák.

Káros szenvedélyek

A dohányzás és a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás hajlamosít a vastagbélrák kialakulására.

A vastagbélrák védőfaktorai

A rizikót csökkenti a zsírszegény étrend, javasolt előtérbe helyezni a szárnyasok és halak fogyasztását a vörös húsokkal szemben. Az étrend alapja legyenek a friss zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, fogyasszon sok rostot, hogy a béltartalom tranzitideje ne növekedjen meg. A C-vitamin és a folsav is védőfaktornak számít a vastagbélrák kialakulásával szemben.

Tipp: további hasznos információk az önellenőrzésről a Figyelek magamra! oldalon!


close