Vastagbélrák

A vastagbélrák (kolorektális rák, colorectalis carcinoma), a vastagbél nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Kialakulására számos betegség hajlamosíthat. A mozgásszegény életmód növeli a kialakulás kockázatát.

A vastagbélrák előfordulása világszerte folyamatos növekedő tendenciát mutat. A megbetegedés kockázata az életkorral nő, leggyakrabban 60-80 év között bukkan fel a nők és a férfiak körében nagyságrendileg egyenlő arányban – de akár fiatal korban is megjelenhet.

Vastagbélrák kialakulása

Vastagbélrák kialakulására számos betegség, állapot hajlamosíthat. Ezek között megtalálhatóak a vastagbél jóindulatú daganatai, gyulladásos bélbetegségek (főleg a vastagbélgyulladás), és emellett a korábban vastagbélrák-műtéten átesetteknél is nagy a kiújulás kockázata. A vastagbélrák nagyobb valószínűséggel alakul ki annál, akinek a családjában már előfordult a betegség.

Vastagbélrák további rizikófaktorai

A vastagbélrák kialakulását a beteg életmódbeli és táplálkozási szokásai nagymértékben befolyásolják. Az inaktív, mozgásszegény életmód növeli a kialakulás kockázatát, mivel a testi aktivitás hiánya lassítja az anyagcserét, s az esetlegesen rákkeltő anyagok több időt töltenek a szervezetben.

Hasonlóan rizikót jelentenek a székrekedést okozó táplálkozási szokások (rostban szegény, a fehérjében és zsírban dús étrend, sok finomított szénhidrát fogyasztása) is.

További, ajánlott tartalom: A vastagbélrák rizikófaktorai


close