Vastagbéltükrözés – mikor ajánlott?

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) a végbél, a szigmabél, a vastagbél, illetve a végbél és vastagbél átmenetét vizsgáló eljárás kolonoszkóp segítségével.

A vastagbéltükrözés során a műszert a végbélen keresztül vezetik a hasban, majd a vastagbélben, szükség esetén le tudja szívni a béltartalmat, illetve szövetmintát is képes venni.

Mivel a folyamat fájdalommal jár, a betegnek szüksége van fájdalomcsillapításra, ezt általában altatással, bódítással vagy szedálással oldják meg.

Mikor és milyen gyakran?

Az eljárásra akkor van szükség, ha felmerül a gyanú, hogy valamilyen elváltozás van a vastagbélben. Ilyen tünet lehet például az idült hasmenés vagy székrekedés, a véres széklet, a fogyás, az állandó hasi fájdalom vagy az étvágytalanság. Az elváltozás lehet vastagbélpolip, szűkület, gyulladás vagy akár vastagbéldaganat is.

Mivel a vastag- vagy végbélrák gyakori halálok, ezért ötven éves kor felett érdemes kolonoszkópiát végeztetni, főleg, ha a családban már felbukkantak korábban ezek a megbetegedések. Tünetmentes állapotban ötvenéves kor felett körülbelül öt-tízévente érdemes elvégeztetni a vizsgálatot.

A vastagbéltükrözés terápiás eljárás is

A vastagbéltükrözés viszont nemcsak diagnosztikai, hanem terápiás eljárás is, mivel a művelet során lehetőség van az esetleges szűkület tágítására vagy polip eltávolítására is.

A vizsgálat majdnem teljesen veszélytelen, vérzés és perforáció (vastagbél kilyukadása) nagyon ritkán alakul ki, általában olyankor, amikor betegség miatt a bélfal eleve sérült.


close