Diverticulum gyulladás

A diverticulum olyan képződmény, amely az érintett szerv falának minden rétegét érintő kiboltosulás. Leggyakoribb a vastagbélben kialakuló diverticulum. Kialakulása összefüggésbe hozható az étrend alacsony rosttartalmával, előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik.

Az alábbiakban a diverticulum előfordulásáról, a gyulladás tüneteiről, kezeléséről és megelőzési lehetőségeiről informálódhat.

A diverticulum az ipari országokban a 40 éves korosztály tíz, százalékában, az 50-es generáció tagjainak közel harmada esetében alakul ki. Azoknál a betegeknél, akik tünetmentesek, de diverticulum alakult ki náluk, az esetek 20%-ában kifejlődik diverticulitis, mely a diverticulum falának gyulladása. Ha a gyulladás csak a diverticulumra lokalizálódik, akkor peridiverticulitisről, ha a környező vastagbél is érintett pericolitisről beszélünk. A diveticulosis annyit jelent, hogy valakinél diverticulum alakult ki.

A diverticulum-gyulladás tünetei

Az esetek 80 százalékában a diverticulum tünetmentes, ahol gyulladás következtében tünet alakul ki, ott jelentkezhet spontán fájdalom, esetleg görcsös hasi fájdalom a bal alhasban, rendszertelen székletürítés is kialakulhat, hasmenés és székrekedés válthatja egymást. Ez utóbbi tünet a leszálló vastagbél daganataira is jellemző lehet, ezért alapos kivizsgálást igényel. Esetenként az alhasban tapintható lehet a fájdalmas henger alakú képlet. A gyulladás részeként jelentkezhet hőemelkedés, a laboratóriumi eltérések is kísérik a folyamatot: gyulladásos paraméterekben mutatkozik eltérés (magas vérsüllyedés, magas C-reaktív protein, fehérvérsejt-szám emelkedés).

A diverticulum-gyulladás diagnózisa

A diverticulum gyulladását el kell különíteni a gyulladásos bélbetegségektől, a vastagbél rosszindulatú daganatától, irritábilis bél szindrómától, illetve egyes nőgyógyászati kórképektől, mint például a petefészek/méhkürt gyulladása, a függelékek daganatának kocsánycsavarodása, méhen kívüli terhesség. Egyértelmű diagnózist az endoszkópia, irrigoszkópia, kontrasztanyagos CT adhat.

A diveticulosis és a diverticulum-gyulladás kezelése

A diverticulosis kezelését a székletrendezés, rostban, ballasztanyagban gazdag étrend fogyasztása, bőséges folyadékbevitel jelenti.

A diverticulitis kezelésében szerepelnek étrendi megszorítások, antibiotikum adása, műtétre akkor van szükség, ha a gyulladás talaján kilyukad, vérzést okoz, felmerül daganat lehetősége vagy gyakori a visszatérő diverticulitis.

A diverticulosis megelőzése

A diverticulosis megelőzését a rostban, ballasztanyagban gazdag étrend jelenti.


close