Sztóma

A sztóma egy mesterségesen létrehozott bélnyílás a hasfalon, amelyet műtéti úton helyeznek fel.

A sztóma célja, hogy a salakanyag ezen keresztül távozzon a szervezetből, létrehozásának oka olyan betegség, amely meggátolja a rendes székelést.

A széklet egy cserélhető zsákba kerül, amelyet a páciensnek kell kezelni, cserélni. A sztómát készíthetik a vékonybélszakaszba (ileosztóma) és a vastagbélszakaszra (kolosztóma) is.

Milyen betegségek esetén van szükség sztómára?

Vastag- és végbélrákok esetén szükség lehet sztóma kialakítására. Előbbi esetén ugyanis az érintett bélszakasz előtti és utáni részt össze kell kötni. Sztómára akkor van szükség, ha az adott bélszakasz mögött már nincs elég vastagbél, ilyenkor az utolsó ép részt ki kell vezetni a hasfal elé. Végbélrák esetén akkor van szükség sztómára, ha a daganat eltávolítása a záróizmot sem kíméli.

Colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) esetén szükség lehet a páciens teljes vastagbelének eltávolítására, majd ezt követően ileosztóma beültetésére, ez az állapot lehet átmeneti és tartós is. Átmeneti sztóma kialakítására lehet szükség sürgősségi vastagbélműtétek után és műtéti vastagbélvarrat elégtelensége esetén.

A sztóma kialakításának okozója lehet még székletinkontinencia, Crohn-betegség, bélelzáródás, valamint hason áthaladó sérülés.

Élet sztómával

A műtétet követő napokban a páciens speciális segítséggel megtanulja a sztómaápolást és a higiénikus sztómacsere lépéseit. Ez nemcsak a konkrét cserét foglalja magában, hanem a nyílás körüli szőr eltávolítását, a bőr letisztítását, ápolását is.

A sztóma komoly lelki terhet jelent a betegnek, sokszor kialakul betegségtudat, kisebbrendűségi érzés. Ezért fontos egyrészt a megfelelő tájékoztatás az orvosok és ápolók részéről, másrészt a közelebbi családtagok, barátok támogatása.


close