Végbél viszketés

A végbél viszketés igen gyakori jelenség, amelynek hátterében több ok is állhat, például gombás fertőzés. Hogy mitől alakulhat még ki végbélviszketés és hogyan kezelhető? Ezt is megtudhatja.

A végbél viszketés oka lehet allergia, irritáció, ezt akár irritáló kozmetikai szerek használata is kiválthatja. Okozhatja krónikusan fennálló gyulladásos aranyér, végbélsipoly, de a daganatok egyik tünete is lehet a végbéltáji viszketés.

Cukorbetegeknél, túlsúlyosaknál, izzadásra hajlamos betegeknél sokszor gombás fertőzés okozza a gyulladást és a végbélviszketést, de akár féregfertőzés is jelentkezhet végbél viszketés formájában, egyes féregfajok hajlamosak a petéiket a végbélnyílás környékéra lerakni.

A végbél viszketés hátterében bármilyen kiváltó ok is legyen, egy kellemetlen, pszichésen is megterhelő kórképről van szó, hiszen az életminőséget nagymértékben befolyásolja.

Végbél viszketés kezelése

A végbél viszketés kezelése a kiváltó októl függ, sok esetben elegendő az irritáló kozmetikai szereket, az illatosított vécépapírt elhagyni, székelés után langyos vízzel lemosni az intim testrészeket és hatóanyagmentes bőrsemleges kenőccsel bekenni a végbélnyílás környékét.

Ha nem szűnik meg a végbél viszketés, akkor proktológust vagy gasztroenterológust javasolt felkeresni, aki vizsgálatok segítségével felállítja a pontos diagnózist és az annak megfelelő kezelést.


close