A terhesség alatti székrekedés

A terhesség alatt a női test sokrétű átalakuláson megy keresztül, melynek oka egyrészt a hormonváltozás, továbbá a test súlypontjának a nagy pocak miatti átrendeződése, a növő méh erekre, idegekre gyakorolt nyomása, a vér térfogatának növekedése, de a terhesség során szedett gyógyszerek is produkálhatnak szokatlan tüneteket.

Az alábbiakban a terhesség során kialakuló székrekedés okairól, a probléma lehetséges megoldásairól is olvashat, valamint néhány hasznos tanáccsal is ellátjuk a terhesség alatt jelentkező székrekedés esetére.

A székrekedés okai

A terhesség egyik kellemetlen tünete a székrekedés, melynek hátterében a bélműködés renyhesége áll. A terhes nő szervezetében emelkedik a progeszteron hormon szintje, melynek izomlazító hatása a bélrendszer izomzatára is érvényes. A székrekedés kialakulásához hozzájárulnak még a terhesség során szedett vaskészítmények is. Azok a kismamák, akik keveset mozognak, hajlamosabbak a bélrenyheség kialakulására. A székrekedés előidézésében szerepe van a belek helyzetét növekedése közben megváltoztató méhnek is.

A székrekedés megelőzése

A székrekedés megelőzésében fontos szerepet játszik a megfelelő rost- és folyadékfogyasztás, mindezek mellett probiotikumok kúraszerű alkalmazása is javasolt. Téves az a nézet, mely szerint terhesség alatt nem alkalmazható probiotikum, hiszen a bélrendszer egészsége ebben az időszakban is fontos. Ha nincs kizáró ok, javasolt a rendszeres testmozgás, melynek formáiról érdemes kikérni a szülészorvos véleményét.

Mit tegyen, ha székrekedés gyötri?

A székrekedéstől szenvedő nőknek javasolt betartani a fent említett bő folyadék- és rostfogyasztási előírásokat. Kerüljük a székelés közbeni erőlködést, alkalmazzunk helyette laktulóz hatóanyagú székletlazítót, melynek használata során nem alakul ki függőség.

Szintén hatékony szokott lenni a bél olajok segítségével történő síkosítása. Segíthet például egy kanál olívaolaj vagy napraforgóolaj. A reggel éhgyomorra fogyasztott langyos folyadék elősegíti a székelési inger beindítását, de ugyanilyen hatást várhatunk a glicerines végbélkúptól is.


close