A vastagbélgyulladás tünetei

A vastagbél megbetegedéseinek két leggyakoribb fajtája a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa. Utóbbi jelenti a fekélyes vastagbélgyulladást, mely a vastagbél krónikus, gyulladásos betegsége, amelyben a tápcsatorna szakaszai közül kizárólag a vastagbél betegszik meg.

A vastagbél ezen betegsége a végbél felől indul ki. Itt a gyulladás csak a nyálkahártya felszínét érinti, összefüggő szakaszokon alakul ki, és kifekélyesedéssel jár.

A tápcsatorna más részén nem fordul elő, ellentétben a Crohn-betegséggel, melyben a bélfal minden rétege érintett és az emésztőrendszer egészét érintheti. A két betegség elkülönítése és a pontos diagnózis klinikai, endoszkópos és szövettani jellegzetességeik alapján lehetséges.

Vastagbélgyulladás tünetei

A leggyakoribb tünetek a hasi fájdalom – általában görcsös jellegű –; a sürgető székelési inger; véres, nyákos széklet; hasmenés – mely akár naponta 10-15 alkalommal is jelentkezhet; fáradtság – gyengeségérzés; csökkent étvágy és fogyás. A Crohn-betegségnél ezek kiegészülhetnek lázzal, fisztulákkal, tályogokkal. Lehet krónikus, de visszatérő lefolyású (akut fellángolások és nyugalmi periódusok követik egymást); idült-tartós (tünetmentes időszak nélküli változó intenzitású panaszok); vagy heveny forma (hirtelen kezdet, súlyos tünetek).

Colitis ulcerosa kialakulása

A colitis ulcerosa bármely életkorban kialakulhat, de nagyobb eséllyel alakul ki fiatalkorban – 30 éves korig. Nagyobb a valószínűsége a megbetegedésnek, ha közeli családtagja is ebben a kórképben szenved.

A betegség eredete ismeretlen. Feltehető, hogy veleszületett vagy az élet során szerzett hajlamhoz társul valamilyen kiváltó tényező, helytelen táplálkozás, fertőzés, lelki vagy testi túlterheltség, mely a lappangó hajlamot felszínre hozza. Az ismeretlen eredetű gyulladás kialakulásában és fenntartásában szerepe van az immunrendszer hibás működésének is.


close