Aranyér

Az aranyér a végbél alsó részén található képződmények, az úgynevezett arteriovenózus söntök kitágulása és gyulladása. Aranyér kezelésére alkalmasak a különböző krémek, de más megoldás is lehetséges.

Mik az arteriovenózus söntök, hogyan alakul ki az aranyér néven ismert kellemetlen panasz, mik azok a külső és belső aranyeres csomók és mik a gyógyulás esélyei, milyen kezelések ismertek? A továbbiakban ezekre a kérdésekre találja meg a választ.

Az arteriovenózus söntök

Az ún. arteriovenózus söntök feladata a végbélnyílás lezárásának szivárgásmentes biztosítása. Az arteriovenózus sönt az artériák és a vénák kapcsolódásai, méghozzá hajszálerek közbeiktatása nélkül létrejövő kapcsolata.

Azért különösen érzékenyek, mert ezen az érszakaszon a verőérből érkező nyomás átmenet nélkül nehezedik rá a vénák érfalára, a vénák fala pedig gyengébb, mint az artériáé.

Az aranyér kialakulása

Székletürítés során az erőlködés és az erős hasprés hozzájárul ahhoz, hogy a vénák – egyébként is gyengébb – falát terhelő nyomás nő, s hosszú távon ez vezet a vénák túltágításához.

Az aranyér kialakulása a vénás vérnyomás és a vénafal ellenállása közötti egyensúly felborulása miatt következik be. A kitágult, nagy nyomás alatt lévő és meggyengült érfalú véredények ugyanis sérülékennyé válnak, és a gyulladás kialakulásának is nagy a valószínűsége. A kitágult erekben ráadásul csökken a véráramlás sebessége, ez pedig megnöveli a vérrögök (trombusok) kialakulásának, a trombózisnak a veszélyét is.

Külső és belső aranyeres csomók

Kétféle aranyérről hallhatunk – a külső aranyeres csomókról és a belső aranyeres csomókról -, ezeket elhelyezkedésük alapján különböztetjük meg. A kétféle aranyérnél eltérnek a panaszok és a kezelés során alkalmazott módszerek is. A külső aranyérről itt: Külső aranyér, a belső aranyérről pedig itt: Belső aranyér olvashat részletesebben.

Az aranyerek gyógyulási esélyei

Az aranyerek gyógyítására szerencsére számos esetben elegendőek a különböző házi módszerek, otthon is alkalmazható praktikák is. Amennyiben azonban aranyere folyamatosan vérzik, az otthoni gyógymód eredményeként hetek elteltével sem csillapodik, akkor feltétlenül keressen fel orvost a problémával. Orvosa gyógyszeres terápia és egyéb eljárások segítségével biztosan és eredményesen tudja kezelni az aranyeret. Az aranyér teljes mértékben csak akkor gyógyítható, ha rövid ideig tartó megerőltetés váltotta ki.

Az aranyér kezelése először mindig helyileg történik. Amennyiben a várt javulás elmarad, szájon át szedett gyógyszeres kezelés alkalmazható, ha ez is hatástalan, csak akkor kerül sor műtétre. Az aranyér gyógyításáról részletesebben ide kattintva olvashat: Aranyér gyógyítása.


close