Arteriovenózus söntök

Az arteriovenózus söntök speciális érképződmények, amelyek a végbél alsó részének nyálkahártyája alatt találhatók.

Feladatuk biztosítani a végbélnyílás szivárgásmentes zárását. Ezeknek a végbélgyűrűben található speciális érképződményeknek a kóros kitágulása következtében kialakuló gyakori betegség az aranyér.

Az arteriovenózus söntök a székletürítés során az erőlködés, a hasprés miatt tágulhatnak ki kórosan, mivel ilyenkor a vénák falára nehezedő nyomás nő. Ez idővel a legtöbb embernél túltágítja a vénákat. A kitágult erek így még sérülékenyebbé válnak és hajlamosak lesznek a gyulladásra. A nagyfokú kitágulás egyben lassítja a véráramlást, ami növeli a vénában a véralvadás, a vérrögök kialakulásának (trombózis) veszélyét is.

Nyomásterheléstől aranyér

Az erőlködés során, az arteriovenózus sönt vénás oldalának nyomásterhelése alakul ki, ez az aranyér kialakulásának közvetlen oka. Létrejöttét felgyorsítja a fokozott nyomás a vénás oldalon és az arteriovenózus sönt kötőszövetének gyengesége: ez lehet akár alkati, akár szerzett is. Ilyen lehet például a C-vitamin hiány.

A vénás nyomás növekedését okozhatja terhesség és szülés. Székrekedés, az ezt kísérő erőlködés miatt. Hasmenés, a túl gyakori székletürítés következtében. Okozhatják még olyan tevékenységek, amelyek különösen igénybe veszik a has- és hátizmokat, és döntően függőleges helyzetű törzzsel végzett tevékenységek, mint például a biciklizés, vagy a lovaglás, cipekedés.

Az elhízás miatt nagyobb hasüregi nyomás alakul ki, ami a törzs vénáinak vérnyomását is növeli. Erőlködő köhögés, főleg elhúzódó légúti betegségben.


close