A csecsemőkori székrekedés

A csecsemőkorban tapasztalt székrekedést gyógyszerrel, hashajtóval kizárólag orvosi javaslatra szabad kezelni.

Az alábbiakban részletesen olvashat a csecsemőkori székletürítésről, a székrekedésről, annak tüneteiről és okairól.

Egészséges bélműködés csecsemőkorban

Sok anyatejjel táplált baba minden étkezést követően ürít, vagyis akár 6-8 alkalommal is. Előfordulhat azonban, hogy csak háromnaponta kerül sor székletürítésre, de még ez is egészségesnek mondható. Székletük puha állagú, aranysárga színű.

A tápszerrel etetett babák általában kevesebb székletet produkálnak, mint anyatejes kortársaik, szám szerint ez körülbelül 2-3 alkalmat jelent. A tápszer befolyásolja a széklet állagát is, például a tehéntej- vagy szójaalapú tápszer fogyasztása miatt kicsit keményebb lehet a széklet.

Amikor megkezdődik a hozzátáplálás, a legtöbb baba napi 1-2 alkalommal ürít székletet, de ebben az esetben is vannak egyéni eltérések. A szakemberek egészségesnek tartják azt is, ha a csecsemő kétnaponta egyszer végzi el a dolgát, amennyiben ez a ritmus nem kínozza a babát.

A csecsemőkori székrekedés tünetei

Székrekedés esetén a szülő azt tapasztalja, hogy a csecsemő széklete kemény. A székelések száma a normálisnál kevesebb lehet, de abban az esetben is székrekedés állapítható meg, ha naponta ürít ugyan a baba, ám a széklet csekély mennyiségű és igen kemény állagú. Ilyenkor elmarad a teljes megkönnyebbülés, a végbél nem tud megfelelően kiürülni. A gyermek nyűgös, a székelési inger hatására sírni kezd, a teste megfeszül.

Mivel a kemény széklet távozása feszítő érzéssel, fájdalommal jár, a gyerekek megpróbálják elkerülni ezt a kellemetlenséget, vagyis visszatartják a székletet. A visszatartott széklet miatt azonban a székrekedés még súlyosabbá válik. Fontos, hogy a szülők figyelemmel kísérjék a baba székelési szokásait, hogy szükség esetén minél hamarabb segíteni tudjanak neki.

A csecsemőkori székrekedés okai

A csecsemőkori székrekedést okozhatja szervi rendellenesség. Erre akkor kell gondolni, ha már az első székletek ürítése is problémás, illetve elmarad. Abban az esetben is fennáll a szervi eltérés lehetősége, ha a baba széklete véres és nyálkás. Egyéb figyelmeztető tünet lehet a gyermek étvágytalansága, a testsúly gyarapodásának elmaradása, illetve a felfúvódott, feszülő has. A gyermeket ilyenkor azonnal orvoshoz kell vinni.

A csecsemőkori székrekedés túlnyomó többsége nem szervi eredetű, például számos funkcionális- és pszichés tényező kiválthatja a székelési szokások megváltozását. Elég, ha csak egyetlen alkalommal fájdalom kíséri az ürítést, vagy nem megfelelően alakulnak a körülmények, például ismeretlen a környezet.

Tartós panaszok esetében kérje a védőnő vagy a gyermek családorvosának segítségét.

Forrás:

Gyermekgyógyászat, szerk: Maródi László, Medicina Kiadó, 1997, 618. Old.
Evaluation and treatment of constipation in infants and children
American Family Physician, Febr. 01., 2006.


close