A colon hydroterápia

A colon hydroterápiával (a vastagbél beöntésekkel végzett tisztításával) kapcsolatosan egymásnak ellentmondó információk láttak és látnak napvilágot. Vajon tényleg hasznos? Vagy inkább veszélyes? Érdemes ily módon méregteleníteni a bélrendszerünket? Segít a fogyókúrában? Ezek a kérdések sokakban felvetődnek.

Az alábbiakban a colon hydroterápia módszeréről olvashat, megbizonyosodhat abban, hogy hatékony vagy inkább veszélyes módszerről van-e szó.

A colon hydroterápia a vastagbél beöntésekkel végzett tisztítását jelenti, mely bizonyos orvosi beavatkozások előtt kifejezetten javasolt, ilyen például a vastagbél tükrözéses vizsgálata, a bélrendszeri műtétek, nőgyógyászati műtétek, szülés. Azonban egyéb esetekben nincs szüksége a bélrendszernek az ilyen mesterséges megtisztításra. Ennek oka egyszerű, ugyanis a bélrendszer spontán megszabadul a benne lévő salakanyagoktól és baktériumoktól.

A colon hydroterápia veszélyei

Bizonyos esetekben a vastagbél mesterséges módon történő megtisztítása még kifejezetten veszélyes is lehet.

Növeli a vízvesztés rizikóját, kiszáradást okozhat, bélrendszeri sérülésekhez, például a bél perforációjához, azaz átfúródásához vezethet, az elektrolitok szintjének változására hajlamosíthat, mely különösen veszélyes például egyes típusú vesebetegségek vagy szívbetegségek kapcsán. Azok, akik a colon hydroterápia egészségügyi hasznossága mellett teszik le voksukat, sokszor hangoztatják, hogy a vastagbélben lévő toxinok okozzák az ízületi gyulladásokat, az allergiát, az asztmát, így ezen betegségek kezelésében is fontos megoldás a colon hydroterápia. Ezen állítások alapját szakmai adatok nem igazolják.

A vastagbél normál flórájának, azaz a probiotikumoknak a kimosása ezzel szemben bélrendszeri problémákat okozhat, mint például hasmenést, emésztési zavarokat, haspuffadást, korai teltségérzetet.

Colon hydroterápia és fogyókúra

A fogyókúrázók között is sokan vannak, akik a colon hydroterápia módszerével szeretnének lefogyni, pedig ez nem segít a zsírvesztésben, csak a vízvesztésben. Az emésztőenzimek működése a vékonybélben befejeződik, mire a tápanyag a vastagbélbe jut, már nem történik emésztés, csak vízvisszaszívódás. A nagy mennyiségű víz távozása ugyan okoz súlycsökkenést, de ez ahhoz hasonló, mikor valaki hashajtó segítéségével szeretne lefogyni. A vízvesztés pedig kiszáradáshoz, a folyadék és elektrolit háztartás felborulásához vezet.

Az egészséges életmódra való törekvést mi magunk, orvosok is támogatjuk, de azt javasoljuk, hogy orvosilag bizonyítottan hatékony, és veszélytelen módszereket alkalmazzon. Javasoljuk a rendszeres és bőséges folyadék- és rostfogyasztást, az alkalomszerűen végzett probiotikum-kúrákat, a mesterséges anyagokat tartalmazó élelmiszerek kerülését.


close