Az aranyér stádiumai

Az aranyér civilizációs betegség, a népesség több mint negyedét érinti. Az életkor előrehaladtával egyre nő a kialakulás valószínűsége is.

Az aranyérbetegségen belül a tünetek súlyossága alapján az orvosok négy stádiumot különítenek el.

A kezdeti tünetek meglehetősen gyengék, de annál jobb, minél korábban orvoshoz fordulunk, hogy elkerülhessük az aranyér teljes kifejlődését, és egy esetleges műtétet.

Első fázis: szinte tünetmentes állapot

Az első fázis alatt csak végbéltükrözés során lehet kimutatni a végbélnyílás közelében kialakult aranyeret, hiszen ez még jobbára tünetmentes. Ugyanis ilyenkor az aranyér kissé megnagyobbodott tünetmentes csomó a végbélnyílás közelében, amely még nem jár fájdalommal.

Második fázis: már vérezhet, de nem fáj

A második fázis során az aranyér már kitüremkedik a végbélnyílás elé székelés során, de még visszahúzódik önmagától. Ilyenkor már vizsgálat nélkül is érzékelhető a probléma, de nem okoz fájdalmat. Viszont székletürítést követően előfordulhat kisebb vérzés.

Harmadik stádium: fájdalom és vérzés

A betegségnek ebben a stádiumában az aranyér székelés után már nem húzódik vissza önmagától, viszont kézzel visszahelyezhető. Ilyenkor már kitüremkedik és fájdalmas is, sőt, akár komolyabb vérzés is előfordulhat.

Negyedik stádium: kinti aranyér

A negyedik stádium során nem lehet kézzel visszahelyezni a kitüremkedő aranyeret, és már ülő helyzetben is folyamatos fájdalommal és érzékenységgel jár.
Ennél az állapotnál már feltétlenül szükséges orvosi beavatkozás, hiszen az aranyér begyulladhat, a nyálkahártya be is repedhet.


close