Vastagbélrák tünetei

A vastagbélrák tünetei közül a leggyakoribb, amikor a beteg addigi rendszeres székelési szokásai – látszólag minden ok nélkül – felborulnak. Ez azt jelenti, hogy ritkább vagy sűrűbb lesz a székletürítés. Szintén gyakorinak számít a haspuffadás.

A vastagbélrák tünetei között található a hasi fájdalom, amely émelygéssel és rossz közérzettel társulhat.

A vastagbélráknál a széklet is véressé válhat, és jelentős testsúlyvesztés is tapasztalható. Jellemző, hogy a betegek esetében vérszegénységet állapítanak meg, s ennek kapcsán állapítják meg a vastagbélrákot.

A vastagbélrák felszálló és a leszálló szakaszának daganatai más jellegű tüneteket okoznak: előbbi tumorai gyakrabban vérezhetnek, ezért véres széklet is sűrűbben jelentkezik; utóbbiak, valamint a szigmabél tumorai jellemzőbben a béltartalom továbbhaladásának zavaraiért, székletürítési problémákért tehetők felelőssé. A tünetek ugyanakkor nem feltétlen jelentkeznek önmagukban, ezért csak ezek alapján nem lehetséges pontos diagnózist felállítani.

A vastagbélrák viszonylag korán áttéteket okozhat: a nyirokutakon át tovább terjedhet a nyirokcsomókba, a véráramon át a májba, agyba, tüdőbe kerülhet. A vele szomszédos szervek irányába közvetlenül képezhet áttétet.


close