Vastagbélrák teszt

A vastagbélrák megelőzhető és kezelhető lehet korai felismerés esetén. A vastagbél polip és a korai stádiumban levő rák nem produkál tüneteket, ezért nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálat, hogy időben felismerjük létezésüket. Többféle teszt alkalmazható a vastagbélrák szűrésére és diagnosztizálására.

Az alábbiakban a szűréseken leggyakrabban alkalmazott vastagbélrák tesztekről olvashat.

A vastagbél az emésztőrendszer legutolsó szerve. A vastagbél egy hosszú, izmos cső, ide kerül a vékonybélből a nem megemésztett étel. A rosszindulatú vastagbélrák a vastagbél belső falából türemkedik ki, majd megtámadja a közelében levő kötőszöveteket, és terjeszkedni kezd.

A jóindulatú vastagbéldaganatot polipnak hívják. A polip könnyen eltávolítható vastagbéltükrözéssel (kolonoszkópia). A vastagbélpolip nem rosszindulatú elváltozás, azonban rosszindulatú elfajulás bekövetkezhet, ha nem távolítják el időben.

Az okkult (rejtett) vérvizsgálat során a székletben keresnek vért (olyan kis mennyiségű vér található benne, hogy szabad szemmel nem látható, el van „rejtve”). A vastagbél polip okozta lassú vérzés keveredik a vastagbél tartalmával, vagyis a székletben kimutatható a polipból származó vérzés jelenléte.

A rákos elváltozások is vérezhetnek, így a székletvér-teszttel ez a vérzés is igazolható. A teszt nem tesz különbséget az alapján, hogy a vérzés milyen elváltozásból származik (jóindulatú polip vagy rosszindulatú daganat), illetve a vérzés helyére se utal, csupán a tápcsatornai vérzésről ad információt.

Részleges vastagbéltükrözés

A részleges vastagbéltükrözés során egy rugalmas csövet helyeznek föl a végbélnyíláson keresztül, melynek a végére egy kis lámpát erősítenek.

A kolonoszkópia segítségével az egész vastagbél megvizsgálható, míg a részleges vastagbéltükrözéssel csak a végbél és a vastagbél egy része érhető el. A vastagbél polip 50% -a a vastagbél felső részén található, így a részleges vastagbéltükrözéssel ezek nem kimutathatóak.

Kolonoszkópia

Az egész vastagbélről információt ad, a legszenzitívebb vizsgálat a jó- és rosszindulatú vastagbél-betegségek kimutatására.

A virtuális kolonoszkópia egy új eljárás, mely során CT segítségével virtuális képeket készítenek a vastagbélről. Az eljárásnak meg vannak a hiányosságai, például nem mutatja ki az apró polipot, nem olyan pontos, mint a kolonoszkópia, és nem képes eltávolítani a polipot.

Kettős kontrasztos vastagbélvizsgálat

A kettős kontrasztos vastagbélvizsgálat kevésbé pontos, mint a kolonoszkópia. A vastagbélrák kivizsgálására egyre kevésbé alkalmazzák.


close