Az aranyérbetegség szövődményei

Az aranyeresség rendkívül kellemetlen panaszokat okoz, a betegségben szenvedők jól ismerik a fájdalmas tüneteket. Sajnos nem csupán a kínok miatt kell aggódni, hanem az aranyérbetegség szövődményei miatt is.

A következőkben az aranyérbetegség szövődményeiről, és a hasonló tünetekkel járó, súlyos betegségekről olvashat.

Mi az aranyér?

A végbélnyálka alatt található érfonat az aranyér, amely egészséges szervezetben is jelen van, a széklet megtartásában játszik szerepet. A kötőszövet megnyúlásával számolnunk kell az aranyér előreesésével, amely gyakran a végbélcsatornából is előbukkan. Egyes esetekben nem okoz tüneteket, másokban azonban számolni kell fájdalommal, viszketéssel, váladékozással, vérzéssel.

Érdemes a panaszokkal mielőbb orvoshoz fordulni, mert korai stádiumban jobban kezelhető a betegség, ha pedig nem aranyér okozza a tüneteket, egyéb kórokra is idejében fény derülhet.

További ajánlott cikkünk ebben a témában: aranyér stádiumai

Az aranyeresség szövődményei

Az aranyeres csomó képes kizáródni, ezt aranyeres krízisnek hívják. Rendkívül kellemetlen, a megduzzadt terület fáj, a végbél környékén begyulladnak az erek, az elesettség mellett hőemelkedés vagy láz jelentkezik. Ilyen esetekben mindenképpen sebészeti beavatkozásra van szükség.

Az elhanyagolt aranyér krónikus vérszegénységhez vezethet, hiszen az aranyér gyakran vérezgethet. Eleinte csak ritkán jelenik meg egy kevés friss, piros vér a vécépapíron, később azonban annyira általánossá válik ez a jelenség, hogy komoly vérveszteséghez vezet. Érdemes megemlíteni, hogy bár maga az aranyérbetegség nem okoz végbéldaganatot, a csomók mögött gyakrabban diagnosztizálnak daganatos betegséget.

Forduljunk orvoshoz!

Hogy megelőzzük a szövődmények kialakulását, ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni. A korán felfedezett betegség jobb eredménnyel orvosolható, míg később talán sebészeti beavatkozásra van szükség miatta.

Tisztában kell lennünk vele, hogy hasonló tüneteket más, súlyosabb betegségek is okozhatnak, így fény derülhet a nyálkahártya gyulladására, fekélyesedésére, sőt, a végbél daganataira is. Ezek prognózisa annál jobb, mielőbb felfedezik őket, ezért nem szabad halogatni a vizsgálatot, ami csak a köztudatban fájdalmas. A pillanatnyi kellemetlenséget érdemes elviselni az egészség megőrzésének érdekében.


close