Végbélrák

A végbélrák a végbél – a bél végbélnyílástól számított nagyjából 15-20 centiméteres traktusa – daganatos elváltozását jelenti.

A végbélrák a végbél nyálkahártyáján alakul ki, előfordulása sajnos egyre gyakoribb. A végbélrák és a vastagbélrák összefoglaló elnevezése a kolorektális daganat, bár a két ráktípusnak vannak eltérő jellegzetességei is.

Megközelíthetősége és részben speciális eltérések miatt gyakran külön tárgyaljuk a végbél betegségeit és a vastagbél többi szakaszának eltéréseit. A nemzetközi szóhasználatban a két szakaszt összefoglalóan colo-rectalis névvel találjuk meg. A szétválasztás egyik fő oka, hogy a végbél betegségeire külön szakrendelést is találunk: ez a proctológia.

Végbélrák előfordulása

A nőket és férfiakat egyformán érintő emésztőrendszeri daganatok, így a végbélrák előfordulása egyre gyakoribb, ami feltételezhetően az életmóddal is összefügg: mind a nehéz, zsír-, koleszterin- és fehérjegazdag étrendet, mind a mozgáshiányos, ülő életmódot, mind a dohányzást és az alkoholfogyasztást a veszélyeztető tényezői között tartják nyilván.

Jellemzően 50 éves kor után alakul ki, de korábban is jelentkezhet, különösen azoknál, akiknél a család történetében előfordult hasonló megbetegedés.

Végbéldaganat kialakulása

A végbéldaganat kezdetben tünetmentesen növekszik. Az elfajulásra a székletürítési szokások, illetve a széklet jellegének megváltozása utalhat. Étvágyvesztés és hasi panaszok is jelentkezhetnek. A daganat idővel idegentest-érzést, folyamatos székletinger-érzést okozhat, az érintettek gyakran mégsem fordulnak időben orvoshoz, mert nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a panaszoknak, vagy más problémára vezetik vissza őket.
Noha jól szűrhető betegség, és korai felismeréssel jelentősen nő a túlélés esélye, sokan csak súlyos egészségromlás esetén keresik fel a szakembert, ilyenkorra azonban a tumor már kiterjedtebb, áttétes is lehet.

Végbélrák kivizsgálása és kezelése

A végbélrák kivizsgálása végbéltükrözéses vizsgálattal (kolonoszlópia) történik, amelynek során a teljes belet végigpásztázzák. A vizsgálat során szövettani mintát vesznek, a patológus ennek alapján diagnosztizálja a betegséget.

A végbélrák terápiája sok tekintetben azonos a vastagbélrák kezelésével, azonban komplexebb annál, több ponton eltér a vastagbél többi szakaszának daganatos eltéréseihez kapcsolódó kezelésektől.

A kezelés leggyakrabban műtétet jelent, amelynek során eltávolítják a daganat által érintett bélszakaszt – korai stádiumban felfedezett vastagbélráknál kiegészítő kezelésre nincs szükség.

Egyes esetekben sugárkezelés jön szóba a műtétet megelőzően vagy azt követően. Kemoterápiára akkor kerül sor, ha a daganat beszűrődést okoz, túlterjed a bél határán, illetve áttétek jelentkeznek a nyirokcsomókban. Mivel a betegségen átesetteknél fokozott egy ilyen tumor újbóli megjelenése, a kezelések után rendszeres kontrollvizsgálatokat kell végeztetni.


close