Aranyérkezelés injekcióval

Az aranyeres párnának fontos szerepe van szervezetünkben, a végbél tökéletes zárásáért felel. Betegsége esetén az orvosok igyekeznek megtartani ezeket az ereket, hogy funkcióját megtarthassák. Ennek egyik módszere a szkleroterápia.

A következőkben az aranyeres betegség kezelési módszereiről, kiemelten injekciós kezeléséről, a szkleroterápiáról olvashat.

Az aranyérbetegség kellemetlen, fájdalmas tünetekkel jár, melyek előrehaladott stádiumban komolyan befolyásolják a mindennapokat. A kezelés ezért elengedhetetlen, de különböző szakaszában más és más terápia javasolt.

Konzervatív kezelés

A betegség jelentkezésekor gyógyszereket, kenőcsöket, kúpokat javasol az orvos, valamit életmód-változtatást, melyben hangsúlyos szerepet kap a megfelelő, rostokban gazdag aranyérdiéta betartása. A széklet puhításában a hashajtók, ásványi olajok, beöntések ideig-óráig segíthetnek. Az ülőfürdők a fájdalomcsillapításban segítenek.

Injekciós kezelés

Ha a konzervatív terápia nem segít, első és második stádiumban ambuláns sebészeti beavatkozásra lehet szükség. A szkleroterápia egy injekciós kezelést jelent. Az aranyérbe olyan oldatot fecskendeznek, amely gyulladást, majd hegesedést okoz, és elzárja az aranyér keringését. Viszonylag ritkán alkalmazzák, mert nagy tapasztalatot kíván, és főként kicsi, belső aranyereknél hatásos. Főként akkor lehet hasznos, ha a páciens valamilyen okból kifolyólag (egyéb betegség, időskor) nem műthető.

Az aranyér kiújulására a szkleroterápia után számítani kell, a kezelés ismétlésére lehet szükség. Szövődményeként gyulladás léphet fel a végbél környékén, különösen, ha az injekciót nem a megfelelő helyre, hanem mélyebbre adják. A kezelés okozhat fájdalmat, ritkán allergiás reakciót, vérzést, vizelési problémákat, nagyon kevés esetben férfiaknál impotenciát tapasztaltak.

Gumigyűrű, műtétek

A speciális gumigyűrű szintén leszorítja az aranyeret, amely ennek hatására elhal. A terápia kiegészítéseként szükség lehet fagyasztásra, lézerezésre, infravörös sugár használatára. Ezek a terápiák a betegség második, maximum harmadik stádiumában segíthetnek. Harmadik, negyedik stádiumban műtéti úton kell eltávolítani az aranyeres csomókat. Ez történhet hagyományos módszerrel, de Longo-műtéttel (erre a célra használatos körkörös varrógép) is. Ultrahangos aláöltéssel is kezelhetik az aranyeret, ez a módszer újnak számít.


close