Adenomatosus polyp

Az adenomatosus polypok jóindulatú képződmények, melyek a vastagbél belső, luminális felszínén fordulnak elő. Az előfordulásuk összefüggésbe hozható a vastagbélrák kialakulásával, mely az egyik leggyakoribb daganatos halálok mind nőkben, mind férfiakban.

A következőkben az adenomatosus polypok patológiájáról, tüneteiről, valamint kimutatásáról és eltávolításáról olvashat.

A vastagbélrák előfordulása növekvő tendenciát mutat, sajnos egyre növekvő népegészségügyi problémát jelentve.

Az adenomatosus polypok patológiája

Az adenomatosus polypok – bár definíció szerint jóindulatúak, mégis – vastagbélrák kialakulását vonhatják maguk után. Az adenoma epitheliális tumor, az adenoma-carcinoma átalakulás hatására az onkogének aktiválódnak,a tumorszuppresszor gének inaktiválódnak. Az adenoma megjelenése szerint lehet tubuláris, azaz nyeles, lehet villosus adenoma, mely széles alapon ülő daganat, illetve ezek kombinációjaként létezik tubulo-villosus adenoma. A villosus adenomák esetében nagyobb a daganatos átalakulás lehetősége, illetve ez az átalakulás rizikó méretfüggő is minden adenoma esetében.

Az adenomatosus polypok előfordulási gyakorisága az életkorral együtt növekszik. A 60 évesnél idősebb személyeknél mintegy 50 százalék az előfordulási gyakoriság. Az adenomatosus polypok kialakulására hajlamosító tényezők közé tartozik az elhízás, a dohányzás, a Crohn-betegség, a magas zsírtartalmú diéta, a rostban szegény étrend, illetve ha a beteg saját vagy családi kórtörténetében polypok kialakulása előfordult.

A vastagbél adenomatosus polypjainak leggyakoribb tünetei

A polypok gyakori tünetei közé tartozik a rendellenes bélmozgás, akár a hasmenés, akár a székrekedés, a végbél-vérzés, a rejtett/okkult vérzés, a hosszú, vékony széklet. Az is sokszor előfordul, hogy a polypok a korai stádiumban nem adnak tüneteket, ugyanez igaz a vastagbélrákra is.

Az adenomatosus polypok kimutatása és eltávolítása

A polypok jelenlétére hívhatja fel a figyelmet a székletben lévő rejtett vérzés kimutatása, de ez nem a polypokra specifikus vizsgálat. A polypok kimutathatóak kontrasztanyagos röntgennel, CT-vel, vastagbéltükrözéssel.

Ez utóbbi a leginkább hatékony módszer a polypok kimutatásában, az endoszkópos eljárás során biopszia is nyerhető, a kisebb polypok eltávolítása is megoldható (polypectomia).


close