Belső aranyér

A belső aranyér sokszor a páciens számára sem észrevehető kezdetben, azt csak kis vércseppek megjelenése mutatja, amit a beteg székelés esetén észlelhet.

A vérzést az váltja ki, hogy a végbélen áthaladó széklet – főleg keményebb széklet esetén – sérülést okoz a nyálkahártya felszínén.

Több, és élénkebb színű vér jelenik meg, amennyiben a széklet az aranyeret is megsérti. Ha székelés közben a beteg nagyobb mértékben fejt ki erőt, ez azt eredményezheti, hogy az aranyér csomója kikerülhet a végbélnyíláson keresztül. Ez igen nagy fájdalommal járhat. Ennek folyamán a csomót befedő nyálkahártya is kinyomódik. Hogy ezalatt az aranyér sérül-e, megtudhatjuk a megjelenő vér alapján, ami ekkor élénk színű, illetve a szívverések üteméhez hasonlóan spriccelő.

Az aranyér kizáródása azt jelenti, hogy az aranyér duzzanata alakul ki, még mielőtt vissza tudna húzódni a végbél nyílásán belülre. Ekkor az aranyeres csomóban lévő vér esetenként megalvad, illetve szöveteinek elhalása következhet be.

Amellett, hogy ez éles fájdalommal jár, gyulladásveszéllyel is jár, mivel a bélflórát alkotó baktériumok az aranyeres csomónál igen nagy területre kiterjedő gyulladást gerjeszthetnek.


close