Végbélrák szűrés

Végbélrák szűréssel korán, még a tünetek jelentkezése előtt kimutathatóvá válik a rák. Ha időben felismerik, megakadályozható a kialakulása.

Az alábbiakban arról olvashatnak, hogy miben nyújt segítséget a végbélrák szűrés, melyek a leggyakoribb szűrési módszerek, valamint kik a legveszélyeztetettebbek.

Miben nyújt segítséget a végbélrák szűrés?

Többféle módszer is rendelkezére áll a végbélrák szűrésére. Kutatások szerint amennyiben a végbélrákot azután találják meg, hogy tüneteket produkál, 50 százalék esély van a túlélésre. Amennyiben a végbélrákot a tünetek megjelenése előtt ismerik föl, az esély 80 százalékra növekszik. Szűréssel a kezdeti stádiumban levő rák is kimutatható, még azelőtt, hogy tünetek jelentkeznének.

Ezért fontos, hogy tünetmentesen is rendszeresen elmenjünk szűrésre. Minél hamarabb megtalálják a végbélrákot, annál nagyobb esély van a teljes gyógyulásra. A szűréssel nem csak kimutatni, de megelőzni is lehet a rákot. A szűréssel kimutathatóak azok a kezdetben jóindulatú polipok, amelyek később elrákosodhatnak.

Az életkor előrehaladtával egyre nagyobb valószínűséggel jelennek meg polipok a belek falán. A végbélrák a legtöbb esetben polipokból alakul ki, ezért az orvosok eltávolítják őket.

A végbélrák szűrés módszerei

A rák korai stádiumban történő felismerését szűrő tesztek segítik. A végbélrákot szűrő tesztek közül leggyakrabban az okkult (rejtett) székletvér tesztet, a flexibilis szigmoidoszkópiát, kolonoszkópiát (vastagbéltükrözés) és a kettős kontrasztos röntgenvizsgálatot és a rektális digitális vizsgálatot alkalmazzák.

Kinek javasolt a végbélrák szűrés?

A végbélrák szűrés javasolt minden 50. életévét betöltött férfi és nő számára.

Kinek kell magasabb kockázattal számolnia?

Amennyiben a családban már előfordult végbélrák, nagyobb kockázattal kell számolni. A kockázat fokozódik, amennyiben több mint egy közvetlen családtag szenvedett végbélrákban és/vagy a családtag 55 éves kora előtt alakult ki a rák. Ebben az esetben ajánlott három évenként kolonoszkópiás vizsgálatot végeztetni.


close