Aranyér terhesség alatt

Az aranyér terhesség alatt igen gyakran jelentkező probléma. A kialakulásához hozzájárul a megnövekedett hasűri nyomás, a renyhe bélműködés, mely székrekedéshez vezet.

A terhesek gyakran vaspótlásban is részesülnek, a vastartalmú gyógyszerek szintén székrekedéshez vezetnek, emellett a renyhe bélműködést még a sok esetben jelen lévő csökkent fizikai aktivitás is kiválthatja.

Az aranyér terhesség alatti megelőzése a legfontosabb, ehhez alapvető a bő folyadékbevitel és a rostdús táplálkozás, probiotikumok rendszeres fogyasztása a bélflóra karbantartására. A folyadék lehetőleg szénsavmentes víz legyen, ne cukros üdítő.

Székrekedés terhesség alatt

Fontos, hogy ha a székelési inger nem jelentkezik, akkor a terhes semmiképp se erőlködjön, szükség esetén hatóanyag nélküli (glycerines) végbélkúppal váltsa ki az ingert. A nem megterhelő, rendszeres testmozgás terhességben is javasolt, kivéve, ha ennek bármilyen kizáró oka van, erre az orvos mindig felhívja a figyelmet.

Terhesség alatti aranyér kezelése

Ha már kialakult az aranyeresség, akkor a kezelése először a már említett életmódrendezéssel történjen, a receptre vagy recept nélkül kapható gyógyszerek használatát illetően mindig kérje ki gondozó szülészorvosának véleményét.


close