Végbélsérv

A végbélsérv igen kellemetlen, a végbelet és a hüvelyt elválasztó kötőszövet meggyengülése miatt kialakuló betegség.

A végbélsérvet nevezik hátsó hüvelyfali süllyedésnek is, hiszen egyik tünete, hogy a végbél beboltosul a hüvelybe. A végbélsérv mértéke változó, sok esetben fel sem tűnik a betegnek, mert nem okoz sem fájdalmat, sem diszkomfort érzetet.

Azonban, ha a beboltosulás nagyobb méretű, az megnehezítheti a székletürítést, kellemetlen érzést idézhet elő nagyobb erőkifejtés esetén és fájdalmas közösülést is eredményezhet. Szintén a végbélsérv tünete lehet a derékfájás, illetve ha a szeméremrésben idegentest-érzés jelentkezik.

Végbélsérv okai

A végbélsérv tulajdonképpen egy evolúciós betegség, részben a felegyenesedett járás – ami jelentős terhet ró a kismedencére – felel érte. Ezért van az, hogy a végbélsérv tünetei álló helyzetben rosszabbodnak, míg fekve sokszor nem is érzi őket a páciens. A betegség megjelenését fokozhatják olyan, szintén a kismedencét terhelő kórképek is, mint a sok köhögéssel járó asztma, az elhízás, vagy a krónikus székrekedés. A betegség gyakran jelenik meg sportolóknál a túlzott terhelés miatt.

Nem meglepő, de a vajúdás szintén növeli a kockázatot, különösen, ha idősebb korban történik a szülés, hiszen addigra az egész szervezet gyengül a kor előrehaladtának köszönhetően. A betegség megelőzésében fontos lehet a rendszeres testmozgás és az olyan bélrendszeri problémák, mint a székrekedés mihamarabbi megszüntetése.

Végbélsérv kivizsgálása

Aki arra gyanakszik, hogy végbélsérve van, jól teszi, ha a tünetek jelentkezésének idejét, erejét, és a körülményeket is lejegyzi, ez sokat segíthet az orvosoknak a diagnózis felállításában.

Ha az orvos megállapította a végbélsérvet, akkor a betegség súlyosságának függvényében elrendelhet egyszerű gátizom-edzést, pesszárium felhelyezését, de akár egy gyors műtét is segíthet megszabadulni a kellemetlen tünetektől.


close